В парламента спорят: Ако тялото на депутата е в зала, брои ли се, че осигурява кворума

Депутатите не могат да почнат работа по същество заради спор за кворума и присъствието на народни избраници в залата.

Председателстващият пленарното заседание Валери Симеонов му отговори, че не може да приеме неговата процедура и забележки. „Лично аз и колегите видяха ,че вашето тяло беше тук, когато беше произнесено вашето име“, изтъкна още Валери Симеонов.в залата. Проверката бе поискана от Красимир Ципов от ГЕРБ преди гласуване на текстове от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение на второ четене.

След началото на проверката депутатите от БСП и ДПС напуснаха залата, но председателят на парламента Цвета Караянчава преброи и депутати от БСП, които все още излизаха от пленарната зала.

Стигна се до изконният въпрос тялото или духа е на депутатите в зала.

Лично аз видях, както и над 100 народни представители, вашето тяло беше в тази зала. Това каза заместник-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов от парламентарната трибуна в отговор на упреците на Таско Ерменков за нелегитимност на поименната проверка.

Ерменков репликира: Точно в този момент тялото ми излизаше от залата.

Моето тяло дали е било тук или не, това, което сте видели е как моето тяло излиза от залата. Което ясно показва, че не иска да участва в поименната проверка, че не искам да ви осигурявам кворума„, заяви Ерменков.

Поименната проверка установи народни представители Моето тяло беше тук преди да започне поименната проверка. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Хамид Хамид в процедура по начина на водене във връзка с поименната проверка.

„Моето тяло беше тук преди да започне поимената проверка. След като тя започна, след като списъкът беше предоставен на председателката, аз отдавна бях напуснал залата. След като тя започна, бях напуснал“, каза още Хамид Хамид.

Валери Симеонов коментира разигралата се сцена така: Вие играете един водевил от вида:

„Грабвайте телата!“ – някой си изкряска
и трупове ЖИВИ фръкнаха завчаска

Парламентарната група на „БСП за България“ ще сезира Конституционния съд за трите бюджета, които влизат на първо четене в пленарна зала днес. Това се закани Георги Свиленски от групата на левицата.

Свиленски възрази срещу поименната проверката, която беше направена по-рано.

- реклама -