МРРБ, проверки, строителите, пътища, фирми

В отговор на протеста: МРРБ погва пътните строители с проверки

„До края на седмицата ще направим пълен преглед дали извършената работа от строителните фирми отговаря на възложената им по документи“, съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков в предаването „Денят започва“ по БНТ.

Анализът на документите в Агенция „Пътна инфраструктура“ ще покаже дали фирмите, които имат договор за текущ ремонт и поддръжка, са извършвали основен ремонт, което е съвсем различно и може да се окаже поредното незаконно строителство.

Той уточни, че анализът започва сега и няма конкретни примери, но съмненията са заради това, че надвишаването на бюджета е само в определени части на България.

Той отново припомни факта, че пътностроителни фирми са получили близо 1,5 млрд. аванси, като за 363 млн. от тях се строи, а над милиард са изплатени за обекти, по които все още няма готовност да се строи.

„Държавата в лицето на МРРБ иска да гарантира тези пари, които са на целия български народ. Затова искаме да водим разговори с тези фирми, за да знаем как ще гарантираме парите на държавата, как ще гарантираме парите, които са в тях“, категоричен беше архитект Шишков.

И отново повтори, че смята протеста за политически.

По отношение на парите за почистване през зимата, той уточни, че са осигурени и фирмите имат сключени договори, но за да получат средствата, трябва да поемат ангажимент, че ще изпълняват договореното.

„Ние искаме диалог“, отново подчерта заместник-регионалният министър.

- реклама -