алкохол махмулук пиене

В очакване на седмицата на виното и любовта: Как да избегнем лошия махмурлук

„Бира преди вино и ще се почувствате добре, вино преди бира и ще се почувствате зле“.

Тази максима са чували вероятно много от нас… както и простия факт, че всеки е патил от смесване на алкохолни напитки – до степен да се закълнем никога повече да не правим това.

Ново проучване обаче опровергава идеята, че редът, по който приемаме различните видове алкохол, засяга тежестта на махмурлука.

За да тестват теорията, учените дадоха на 90 студенти напитки в различна последователност, а седмица по-късно я размениха.

В опит да докажат, че редът, в който приемаме алкохолни напитки, оказва влияние върху начина, по който се чувстваме на следващия ден, учените избират студенти на възраст между 19 и 40 години от университета Witten/Herdecke в Германия и ги разделят на три групи:

– първата група пие около два и половина литра бира, последвани от четири големи чаши бяло вино;

– втората група поема същите количества алкохол, но в обратен ред;

– третата пие само едно от двете питиета (контролна група).

Седмица по-късно участниците в първите две групи се разменят, докато тези от контролната група сменят на противоположната алкохолна напитка.

Участниците в експеримента са помолени да преценят колко пияни се чувстват в края на всеки ден, като, разбира се, са държани под лекарско наблюдение през нощта.

Промяната на реда на напитките не довежда до значителна разлика в резултатите по отношение на махмурлука, които са измерени с помощта на въпросник.

Също така не е възможно да се предвиди интензивността на махмурлука, основана на фактори като възраст, телесно тегло, навици за пиене и колко често хората обикновено получават махмурлук. Въпреки това има разлика между половете, като жените имат малко по-лош махмурлук от мъжете.

Проучването установява, че истинският ефект от лошото пиянство, а именно как се чувстват хората, дали им се повръща и т.н., се проявява едва на следващия ден.

Много от нас имат свои собствени идеи за това какво спира махмурлука или го прави по-поносим, ​​когато вече е започнал.
Но, изненадващо, малко се знае за това какво точно причинява махмурлук, а науката все още не е открила наистина ефективно средство за предпазване от него.

Въпреки че махмурлукът не е добре изучен, се смята, че причините включват дехидратация, остра реакция на имунната ни система и нарушения на метаболизма и хормоните.

Оцветителите и ароматизаторите в питиетата също могат да влошат махмурлука, което  обяснява защо напитките с една и съща концентрация могат да причиняват различен по тежест махмурлук.

Едно от заключенията на проучването е, че тези, които повръщат, е по-вероятно да имат лош махмурлук.

Това развенчава ли мита, че хората, които умишлено се „прочистват“ от алкохола, са по-малко страдащи от махмурлука от тези, на които само им се гади?

Д-р Кай Хенсел, старши автор на изследването от университета в Кеймбридж, твърди, че освобождаването от алкохола означава, че по-малко от него ще се абсорбира в тялото, което може да ви накара да се почувствате по-добре на следващия ден.
„Ако стигнете до точката, където вече сте болни, вероятно сте преминали през точката, от която няма връщане“, добавя той.

Въпреки това, колкото и да е неприятен, махмурлукът служи на определена цел – експертите казват, че това е системата за ранно предупреждение на природата, която ни насърчава да пием по-малко.

След като вече сме се докарали до махмурлук, няма магическо лечение, въпреки че хидратацията, болкоуспокояващите (парацетамол и ибупрофен) и захарните храни са някои от нещата, които могат да облекчат дискомфорта.

Но има стъпки, които можем да предприемем, за да намалим шансовете за махмурлук извън очевидното – по-малко пиене.

Те включват:

– не пийте на празен стомах;

– не пийте тъмни напитки, ако сте открили, че сте чувствителни към тях (съдържат химикали, които дразнят кръвоносните съдове и тъкани в мозъка и могат да направят махмурлука по-лош);

– консумирайте вода или безалкохолни напитки между всяка алкохолна напитка;

– не смесвайте напитките.

И най-вече! Консумирайте с удоволствие и мярка!

Източник: BBC

- реклама -