Защита: Вижте как депутатите решиха да пазят парите на пенсионерите

Удължаване на действието на някои от разпоредбите на бюджета за 2021, заедно с този на ДОО и НЗОК до 31 март. Това одобриха депутатите на второ четене в пленарна зала.

С това решение на практика социалните плащания се замразяват на нивото си към края на миналата година заради липсата на бюджет за новата 2022 година.

Минималната заплата ще остане непроменена до края на март в размер на 650 лева.

Остават и миналогодишните нива на минималните и максимални осигурителни доходи и на различните осигурителни вноски.

Между двете четения бе внесено предложение по искане на омбудсмана Диана Ковачева, според което изрично се записва, че ковид добавките към пенсиите са защитени от запори и няма да може да се изземват заради дългове.

По време на дебатите стана ясни, че и сега има такава защита на социалните плащания, а проблемът е по-скоро при търговските банки, които не проверяват произхода на средствата, а автоматично запорират парите.

Депутатите одобриха и възможността за компенсации на пенсионерите, които са получили по-малко през януари в сравнение с декември след преизчисляването и свиването на добавките от 120 на 60 лева.

Компенсацията ще се равнява на разликата между сумата, която са взели през декември и тази през януари, в едно с добавките.

Според НОИ става дума за около 17 млн. лева на месец, за да се компенсира тази разлика. Това на практика означава, че за теи три месеца ще са нужни над 50 млн. лева.

Според Хасан Адемов от ДСП в бюджета на НОИ няма толкова средства и попита от къде ще се намерят разликата от 38 млн. лева, която недостига, за да се осигурят те.

Депутатите се отказаха да замразяват плащанията на личните асистенти, както предлагаше правителството.

Възнагражденията за личните асистенти да се изчисляват по коефицент 1.4 от минималната заплата. Досега той беше 1.2.

Иначе спорът по закона започна още от заглавието, което обаче преминава във взаимни нападки между мнозинство и опозиция кой бюджет е по-добър, кой е виновен за забавянето на този за 2022 година, че се налага настоящия да се удължава.

От ГЕРБ упрекнаха мнозинството, че си осигуряват комфорт следващите 3 месеца, пропилели са парламентарно време, а вместо да се занимават с бюджета кабинетът отишъл в мола на кино.

Поводът – премиерът Кирил Петков и част от министрите бяха на прожекцията на БГ филма „Петя за твоята Петя“.

Бившият финансов и здравен министър от кабинета на ГЕРБ Кирил Ананиев поясни, че заложената дата 31 март 2022 година е прекалено късно и призова бюджета за 2022 да бъде приет още до края на февруари.

Той дори заподозря, че заложеният дефицит може да стигне не 4,5 %, а над 6 %. Костадин Ангелов пъл обвини мнозинството, че са в будна кома, а общинските болници са пред фалит.

На свой ред от ПП отговориха, че са будни и причината за забавянето на бюджета е статуквото, политическата криза и трите поред вота, които са препрядствали възможността за редовен кабинет. Наложило се удължаване на бюджета за 2022 г, защото не е лесно и няма как политиките на промяната да се подготвят само за 2 дни.

От ПП напомниха, че финансовия министър Асен Василев е представил бюджета, а в него се залага 710 лева минимална заплата от април,  безплатни детски градини, 2,3 млрд.лева  за пътища и премахване на инхаус процедурите, Още от януари ще има и ваучери за храна – 2 пъти повече.

БСП пък упрека ГЕРБ в лицемерие и ги призоваха да спрат с театъра. Изведнъж спорът се прехвърли върху даренията на депутата от ДПС Делян Пеевски по време на пандемията за болниците.

ДПС обвини мнозинството, че явно са заблудени от пропагандната машина на Иво Прокопиев и поясниха, че даренията на Пеевски са за над 10 млн. лева. Йордан Цонев посочи, че по-голяма част от даренията на Делян Пеевски били дихателни апарати, за са се избегнат процедурите, които биха забавили процеса в особено важен момент.

- реклама -