Депутатите приеха ветото на Радев върху Закона за енергетиката (На живо)

Депутатите приеха ветото на президента Румен Радев, който върна за преразглеждане промените в Закона за енергетиката, приет от 48-ото Народно събрание на 12 януари 2023 г.

От гласувалите общо 125 народни представители, „за“ оспорвания от президента текст на параграф 24 гласуваха едва 7, от необходимите 121 гласа. „Против“ бяха 32, а 86 се въздържаха.

Само „Продължаваме промяната“ и „Български възход“ не подкрепиха предложението.

В сряда държавният глава Румен Радев подписа указ, с който връща за ново обсъждане Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, приет от 48-ото Народно събрание на 12 януари 2023 г.

В НС обсъждат и механизма за определяне на минималната работна заплата. Очаква се парламентът да разгледа на второ четене промени в Кодекса на труда, свързани с механизма за определяне на минималната работна заплата.

Законопроектът на „БСП за България“

е записан като първа точка за днес (петък) в приетата от депутатите седмична програма. Левицата предлага минималното

работно възнаграждение за страната

за следващата календарна година да се определя до 31 октомври на текущата година и да не може да е по-малко от 50 на сто от средната

брутна работна заплата за предходните 12 месеца.

В четвъртък парламентът не успя да приключи с обсъждането и гласуването на първо четене на пет законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс поради липса на кворум.

Вероятно депутатите ще продължат с обсъждането на законопроектите.

Дневният ред включва още второ гласуване

на изменения в Закона за пътищата, както и второ четене на Законопроект за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения.

В програмата е също първото гласуване на

промени в Закона за достъп до обществена информация. Национална стратегия за младежта 2021-2030 г. и проект на решение са също част от програмата на депутатите за утре.

Вижте още:

- реклама -