Нидерландия, локдаун, коронавирус, вълна
сн. БГНЕС

В Нидерландия влезе в сила частичен локдаун

От днес в Нидерландия е в сила частичен локдаун в опит да се овладее разпространението на коронавируса.

Магазините, които не продават стоки от първа необходимост, ще затварят в 18:00 часа, а заведенията – в 20. Гражданите са посъветвани при възможност да работят от вкъщи и да канят в дома си максимум четирима посетители над 13 години.

Кината и театрите остават отворени. Спортните състезания ще се провеждат без публика. Мерките ще продължат три седмици. Починалите от COVID-19 в Нидерландия досега са малко над 19 000. Ваксинирани са 72% от населението, според данни на университета Джонс Хопкинс.

Докато снощи траеше пресконференцията на премиера Марк Рюте, на която той обяви новите ограничения, около 200 души излязоха пред правителствени сградив Хага, замервайки с камъни полицията.

Органите на реда използваха водно оръдие, за да разпръснат протестиращите.

Случаите на Covid-19 се увеличиха, откакто правителството свали повечето ограничителни мерки на 25 септември, достигайки рекордните нива от над 16 000 в четвъртък и в петък.

Страната със 17 млн. души население е потвърдила 2,2 млн. случая на Covid-19 и 18 612 починали от началото на пандемията миналата година.

Болниците предупреждават, че няма да се справят през зимата при настоящите условия.

Ръстът на новозаразените идва, въпреки че 82% от нидерландците над 12-годишна възраст са напълно ваксинирани.

В интензивни отделения 69 на сто не са ваксинирани, но отслабващият ефект на ваксината, в частност при по-възрастните, се смята за причина за скокът на новите случаи.

- реклама -