В нета: продават за по 100 лева тениски с лика на Васил Илиев

Блузи и тениски с лика на Васил Илиев се търгуват в необятното онлайн пространство за по 100 лева бройката. Това предава „Труд“.

Образът на Илиев по дрехите не е принт от стари снимки, а е ръчно нарисуван от български художник. Авторът на проекта разказва, че изобразяването на мачовци от близко и далечно минало му доставя огромно удоволствие. Паралелно с това той се занимава със смесени бойни изкуства, заради което още повече издига в култ спортисти и силоваци със съмнително минало.

Младият мъж често рисува и портрети на исторически личности като Христо Ботев и Васил Левски. Спортистите Майк Тайсън, Антъни Джошуа, Олександър Усик, Владимир Кличко и др. също оживяват върху текстил.

Заради многото фенове на Васил Илиев през последните дни е имало сериозни количества поръчки на блузи с неговия образ. Поводът е, че вчера се навършиха  29 години от убийството на кюстендилския борец и създател на ъндърграунд империята ВИС.

Въпреки, че от престъплението изминаха почти 30 години, до ден-днешен не са разкрити поръчителите и извършителите. Давността на криминалния случай наскоро изтече и разследването бе прекратено.

На 25 април 1995 година Васил Илиев се среща с човек от БСП в хотел „Москва“,

след което тръгва към ресторант „Мираж“ в столичния кв. „Емил Марков“, смятан тогава за централата на групировката ВИС. Шофира сам сребристия си „Мерцедес“ 600 SL, а гардовете му го следват с червена кола. Към 21:10 колите навлизат в малката и тъмна улица „Никола Каменов“, до която има строеж.

Заради лошия път Илиев се движи бавно, едва с 20 км./ч. Почти е спрял, когато неизвестни откриват стрелба със заглушител от 2-3 метра разстояние. Мерцедесът забива калник в металната ограда на строежа. От предницата му излиза дим, потрошени са всички стъкла в колата. 30-годишният Васил Илиев издъхва за секунди и е късно за Спешна помощ.

Един куршум го улучва в главата, друг минава над ухото, а трети пронизва рамото му и спира в гръбначния стълб. На мястото са изстреляни общо 17 куршума. Има пробойна и по колата на двамата му бодигардове, но те остават живи. Два дни след убийството Илиев е погребан с траурно шествие. Дълга колона от мъже в черно се точи по централната „Цар освободител“. Целият град излиза да гледа погребението на Илиев. За церемонията в центъра на столицата има разрешение от кмета. Тялото е докарано с черен „Додж“. Ковчега носят близки на Илиев, сред тях е Константин Димитров – Самоковеца, отпред е единият кръст държи Димитър Димитров – Маймуняка. Куршуми застигат по-късно и двамата.

Брат му Георги Илиев бе убит по идентичен начин – 10 години по-късно, на 25 август 2005 г. в курорта Слънчев бряг.

Източник: Труд
- реклама -