оскари водещи награди церемонията

В навечерието на Оскарите: Водещ на церемонията – неблагодарна работа или престиж?

Тази година церемонията за връчване на наградите на Американската филмова академия остана без водещ. След скандал заради негови предишни изказвания, актьорът Кевин Харт се оттегли. Вместо това, от Академията „назначиха“ множество звезди, които да връчат призовете.

Първият случай, когато церемонията е без официален водещ, е през 1939 г., случвало се е и през 1969 г. Точно на тази церемония е и единственият случай в историята на наградите, когато са връчени две награди за най-добра женска роля, тъй като гласовете за Катрин Хепбърн и Барбара Стейзънд са еднакъв брой.

Водещ няма и в следващите две години – на 42-та и 43-та церемония. За последно церемония без водещ се наложи преди 30 години, когато събитието беше открито от дует между актьора Роб Лоу и Снежанка – решение, което мнозина критици смятат за неуместно.

В историята на наградите се случва да има и повече от един водещ.

През 1972 г. за първи път те са четирима на брой – актьорите Хелън Хейс, Алън Кинг, Сами Дейвис и Джак Лемън. През следващите две години също са по четирима, като сред тях се открояват известни имена като Майкъл Кейн и Рок Хъдзън, Даяна Рос и Бърт Рейнолдс, Шърли Макклейн и Франк Синатра.

През 1976 г. водещите са дори петима, като сред тях са Уолтър Матау и Голди Хоун. Джейн Фонда и Уорън Бийти също водят, заедно с още двама актьори, а през 80-те отново няколко артисти са домакини на бляскавото холивудско тържество на киното.

Един от ветераните в тази престижна „професия” е комикът Боб Хоуп, който води за първи път през 1940 г.

На тази церемония филмът “Отнесени от вихъра” е големият победител на вечерта. През следващите години Хоуп води още няколко пъти, като в някои церемонии си партнира с известни режисьори и актьори.

Боб Хоуп

През 1953 г. Хоуп води в Лос Анджелис, а събитието за първи път се провежда едновременно в Града на ангелите и в Ню Йорк, където има друг водещ. За последен, 11-ти път, е водещ на церемонията през 1978 г.

Актьорът комик Били Кристъл е основното конферансие на наградите на Академията през 90-те и в началото на новото хилядолетие.

Той се доближава до рекорда на Боб Хоуп, но не успява да го надмине, тъй като има само 9 домакинства на церемонията. Интересен факт е, че той получава две телевизионни награди “Еми” за представянето си.

Първата жена, самостоятелен водещ на наградите, е Упи Голдбърг през 1994 г. – три години, след като печели своя Оскар. Комедийният ѝ талант е оценен и тя води церемонията още три пъти.

Церемонията през 2011 г. се отличи с най-младата домакиня до момента – Ан Хатауей, която води в дует с Джеймс Франко.

Организаторите заложиха на тях, за да привлекат по-млада аудитория пред телевизорите. Той пускаше туитове на живо, а двамата размениха ролите си и тя се появи със смокинг, а той – с розова рокля.

Може би най-запомнящата се водеща през последните години беше на Елън Дедженерис, която разчупи церемонията през 2014 г.

Освен че направи звездно селфи, което бе споделено в Туитър над 2 милиона пъти преди края на награждаването, тя постигна рекорд и в рейтинга на телевизиите. Елън не изневери на стила си и се появи в смокинг, вместо в рокля, и цяла вечер разсмиваше всички с необичайното си чувство за хумор. Може би най-запомнящият се момент от от церемониите през 21 век е поръчката на пица, която Елън направи за гладните звезди в “Долби тиътър”. Бакшишът за доставчика на трите големи пици бе в размер на 1000 долара, събрани в шапката на Уил Фарел.

Ако се върнем по-назад в годините, разсмиването на публиката винаги е било част от печелившата стратегия на водещите.

Неслучайно най-честите водещи са били комици – Джак Бени, Дани Кей, шоумените Джери Люис и Джони Карсън, който води четири поредни награждавания.

“Ако остане някоя нераздадена статуетка, пратете я на Дисни”, шегува се известният комедиант Боб Хоуп, след като Уолт Дисни получава цели 26 Оскара.

“Добре дошли на 77-те и последни Оскари!”, пък каза Крис Рок, откривайки церемонията през 2005 г.

Освен комици, организаторите през годините са разчитали и на известни лица – Фред Астер, Франк Синатра, Джак Лемън, Дейвид Летърман, Стив Мартин. Точно Стив, който води само два пъти церемонията” се закача с дългогодишния водещ на награждаването – Били Кристъл, като споделя “Да водиш Оскарите е като да правиш любов с жена. Това е нещо, което мога да си позволя единствено, когато Били е извън града“.

Как започна всичко, кои са най-титулуваните звезди и най-добрите филми на всички времена. Проследете поредицата ни!

- реклама -