Daniel Day Lewis (Photo by Barry King/WireImage) Daniel Day-Lewis received an Oscar for Best Actor in a Leading Role for his role as Christy Brown in 'My Left Foot.' (Photo by John Barr/Liaison)

В навечерието на Оскарите: Най-титулуваните актьори на всички времена

Наградите Оскар са цел за всеки, който се занимава с кино.

Лудата надпревара за заветната статуетка започва далеч преди световните премиери на филмите. Още с писането на сценария, със създаването на музиката, с избора на актьори. Ако се чудите кои са най-заслужилите актьори в 90-годишната история на Оскарите, вижте ги:

Безспорният фаворит с най-много статуетки на филмовата академия е жена.

Катрин Хепбърн има 12 номинации и 4 статуетки Оскар. Всички награди са за главни роли.

Първата статуетка Хепбърн получава през 1933 г. за ролята си на Ева Лъвлейс във филма “Утринна слава”. Тя изиграва ролята на актриса, която избира славата пред любовта.

34 години по-късно Хепбърн получава втората си статуетка за ролята си в комедийно-драматичния филм “Познай кой ще дойде на вечеря“ (1967).

Година по-късно за Катрин Хепбърн е една от трите статуетки, които печели филма  на Антъни Харви “Лъвът през зимата” (1968). На 40-тата церемония Оскар за главна женска роля Хепъбърн си поделя с Барбара Стрейсънд (Смешно момиче).

Третият си Оскар Хепбърн получава на 74 –годишна възраст. Отново за главна женска роля във филм, получил 3 статуетки – “На златното езеро” (1981).

Интересен факт е, че Хепбърн никога не е получавала лично статуетката си.

Една статуетка по-малко има Мерил Стрийп.

Но тя е записана в историята като актрисата с най-много номинации за Наградите на филмовата академия на САЩ – 21.

Първата статуетка Мерил Стрийп получава за най-добра актриса в поддържаща роля през 1979г. за филма „Крамър срещу Крамър„.

Три години по-късно актрисата получава бленувания Оскар за главна женска роля. Годината е 1982. Филмът – „Изборът на Софи„. Ролята – може би най-съвършеното изпълнение в кариерата на Мерил Стрийп. То включва всички отличителни белези на актьорската й игра – доминиращо екранно присъствие, нюанси, пълно сливане с образа и перфектен акцент. За участието си в “Избора на Софи” тя дори научава полски.

 

По време на награждаването Мерил Стрийп не крие огромните емоции, които бушуват в нея. Заявява, че вероятно това ще бъде последният й Оскар и решава да благодари на всички, допринесли за успехите й.

Да, но този път Мерил Стрийп не позна.

29 години след първия си Оскар за главна женска роля актрисата получава заслужено признание на филмовата академия за невероятното си превъплащение в ролята на Маргарет Тачър във филма „Желязната лейди“ (2011г.)

Последната номинация за актрисата беше през 2018г. за изпълнението й във „Вестник на властта“ на Стивън Спилбърг. Не случайно световните критици наричат 69 годишната Мерил Стрийп „най-добрата жива актриса“, а след последния й Оскар и „Желязната лейди на Холивуд“.

Също с три награди Оскар – една за поддържаща роля и 2 за главна роля е отличена Ингрид  Бергман.

Тя обаче остава далеч от Мерил Стрийп по номинации – общо 7.

Превъплъщението на актрисата в образа на млада жена, чийто съпруг се опитва да я подлуди носи на Бергман първия Оскар. Филмът е „Газова светлина“, годината – 1944.

Заради личния й живот в продължение на години Холивуд обръща гръб на актрисата. Бергман обаче се връща триумфално на американската сцена с „Анастасия“ през 1956г.

На 59-годишна възраст Бергман печели третата си награда на филмовата академия на САЩ. Тя е за поддържаща роля в „Убийство в Ориент експрес“.

Оскар за най-добра мъжка роля е категория въведена от Американската филмова академия през 1929 година.

За наградата се предлагат актьори, изявили се през изминалата година с главна мъжка роля. Предложенията са не повече от пет.

Единственият трикратен носител на Оскар за най-добра мъжка роля е Даниъл Дей Люис  –  всички в главни роли.

Тотално потъване в ролята. Това бележи изключителните му актьорски превъплъщения.
Първият си Оскар печели през 1989г. с участието си в „Левият ми крак“.

През цялото време на снимките актьорът се придвижвал на инвалидна количка. А в ресторантите се хранел с едната част на устата си и с асистенти. За да влезе достоверно в ролята на ирландския писател и художник Кристи Браун, чиято единствена функционираща част от тялото е бил левия му крак.

През 2007г. ролята на хищен търсач на нефтени находища в „Ще се лее кръв“ му носи втората награда на Американската академия.

Когато Спилбърг му предлага ролята на президента Линкълн в едноименния филм, Даниъл Дей Люис го моли за една година срок за подготовка. Актьорът прочита близо 100 книги за Линкълн. Дори извън снимачната площадка говори с дрезгав глас и американски акцент.

Ролята му носи рекордния трети „Оскар“  за най-добър актьор. Същата година списание „Тайм“ го включи в списъка на най-влиятелните хора.

Дванадесетте номинации за Оскар превръщат Джак Никълсън в най-номинираният актьор в историята на филмовите награди.

Никълсън е един от само двама актьори, който е номиниран за Оскар през всяко десетилетие от 1960 до 2000г. Другият е Майкъл Кейн.

Джак Никълсън печели първия си Оскар за главна мъжка роля с превъплъщението си в образа на психично болен пациент в „Полет над кукувиче гнездо“ от 1976 г.

Той спечели още 2 „Оскара“ – за поддържащата роля на алкохолизиран бивш астронавт в „Думи на обич“ от 1983 г. и за главна мъжка роля в саркастичната комедия „Колкото толкова“ от 1997 г., където изиграва мрачен невротик.

Първият актьор, който печели 3 Оскара в кариерата си е Уолтър Бренан.

И трите му статуетки са за поддържащи роли. Първата получава в годината на основаването на категорията – 1936 за ролята си в „Ела и го вземи“.

Следващите си награди получава през 2 години. През 1938 за ролята си в “Кентъки“, а през 1940 г. за „Западнякът“.

И до днес Бренан остава в историята на киноиндустрията като актьорът с най-много награди Оскар в категорията „Най-добра поддържаща мъжка роля“. И успеваемостта му в надпреварата е завидна – печели 3 от 4 номинации.

- реклама -