Москва, масови тестове, коронавирус

В Москва от утре започват масови тестове

Клиниките в Москва, епицентър на епидемията в Русия, ще започнат масови произволни тестове на жители за коронавирусни антитела в петък.

Това обяви кметът на руската столица.

Безплатното и доброволно тестване ще „покаже истинската картина“ на етапа на епидемията, тъй като много хора може би са имали вируса, без да го знаят, заяви Сергей Собянин пред държавната телевизия.

„На всеки три дни ще изпращаме 70 000 покани на жителите на Москва“, за да им бъде взета кръв в клиники, каза той.

На официалния си уебсайт Собянин каза, че масовите произволни тестове са важни, за да се прецени кога да се облекчат допълнително мерките за ограничаване, които бяха наложени в руската столица в края на март и продължиха до края на този месец.

„Това е уникално. Този вид работа не е правена никъде по света. Ние сме първите“, каза Собянин.

Жителите ще бъдат поканени чрез текстово съобщение или имейл в една от 30 московски клиники, след като бъдат избрани на случаен принцип, за да им бъде взета кръв за IFA (имунофлуоресценция) тест за антитела.

Резултатите ще позволят на властите „да знаят със сигурност колко московчани са имали коронавирус и са получили имунитет и колко са заразени или се подозират, че имат коронавирус“, каза кметът.

Над 130 000 души са тествали положително за коронавирус в Москва, повече от половината от общите случаи в Русия. Но Собянин каза, че реалното разпространение е „много по-голямо и нашата цел е да открием максимума от случаите“.

- реклама -