Данаил Самуил Марина Светли Спасовден

В МОН отварят офертите за учебници по православие: В 1-ви клас ще учат как се пише Иисус, в 4-ти клас – десетте Божи заповеди

Синодът написа първите официални учебници по православие за последните 70 г.

На 30 и 31 януари издателствата внесоха в МОН подготвените от авторски колективи проекти на учебници от 1-и до 5-и клас по предметите религия (християнство – православие) и религия (ислям), както и неконфесионално обучение от 1-и до 3-и клас. Най-малките ще изучават не канона, а културните и моралните основания на религиите.

Новите учебници ще стигнат до учениците от учебната 2020/2021 г.

В 1-ви клас, когато учениците учат азбуката, ще трябва да се научат да изписват правилно Божието име с две букви “Ии” и да научат какво означава то – Спасител.

А тези, които ще учат ислям, в 1-и клас трябва за знаят, че Аллах е единственият Създател и Мохамед е Пратеник, избран от Аллах.

Второкласниците ще трябва да посочат постните храни за Бъдни вечер.

Има и кръстословица, в която да открият имената на библейските личности и местата, свързани с Рождество Христово.

Третокласниците пък трябва да разберат разликата между вяра и суеверие.

На децата се обяснява защо вярата в Бога ни прави уверени, силни и смели, а суеверията – неуверени, слаби и страхливи. Ще разясняват на децата за черната котка, числото 13 …

Четвъртокласниците ще учат десетте Божи заповеди.

Под формата на екипна игра пък е предвидено едно дете да започва да казва дадена Божия заповед, а друго довършва думите. Те ще трябва да различават икона от снимка и художествен портрет.

Петокласниците ще учат какво представлява молитвата.

В учебниците за 5-и клас ще се изяснява значението на свещенството и монашеството като вид подвиг в служение на обществото.

Днес предстои отварянето на проектите в Дирекция „Учебници и училищна документация“ на МОН и стартирането на процедурата по оценяване и одобряване на кандидатстващите учебници по Религия.

10 оценители ще разглеждат документите 7 по съдържанието и по 3-ма за графичния дизайн и полиграфическото изпълнение. Ще участват преподаватели и учители.

- реклама -