сн. БГНЕС

В Минск полицаи стрелят по протестиращи на терасите си

В Минск специалните части на полицията откриха огън  по хора, които с викове от своите балкони подкрепят протестиращите, съобщава изданието Sputnik Belarus. На бул. „Дзержински“, близо до метростанция „Грушевка“, полицейските спецчасти пристигнаха с военни камиони.

Масовите протести започнаха в Беларус на 9 август, след президентските избори, които бяха спечелени от настоящия президент Александър Лукашенко – според ЦИК той спечели 80,08% от гласовете. От неделя в страната има неразрешени от властта протести. Органите на реда използват сълзотворен газ, водни оръдия, шокови гранати и гумени куршуми срещу протестиращите. Както съобщават от Министерството на вътрешните работи на републиката, по време на безредиците един човек е загинал, той се е опитал да хвърли неидентифицирано взривно устройство в посока на служителите на реда. В страната са арестувани множество журналисти.

Американският държавен секретар Майк Помпейо, който е на посещение в Прага, изрази подкрепата си за демонстрантите, като заяви, че беларуският народ има право на „свободите, за които настоява“.

Външните министри на държавите членки на Европейския съюз, които ще се срещнат в петък в Брюксел, заплашиха, че ще въведат санкции срещу Минск заради изборните измами и сериозните репресии в Беларус.

Беларуските сили за сигурност са задържали общо около шест хиляди души от неделя насетне, като не се знае каква част от тях все още са задържани.

Министерството на вътрешните работи заяви, че демонстрациите срещу преизбирането на 9 август на президента Александър Лукашенко вече стихват.

- реклама -