В Министерството на образованието има проверка срещу Ангел Ангелов, замесен в скандала „Ало, Банов съм“

Министърът на образованието Красимир Вълчев е разпоредил вътрешна проверка в МОН. При него са постъпили сигнали както от Кирил Гератлиев, който твърди че е изнудван от Ангелов, така и от самия Ангел Ангелов. Проверката е започнала преди 10 дни.

„Имам сигнали и от двете страни. Тези сигнали са от този месец. Сигналите от Ангел Ангелов са за упражнен психологически тормоз, желание да бъде уволнен. Сигналите от Гератлиев са за свързаност и конфликт на интереси, за изнасяне на информация. Трябва малко време да приключи проверката. Всъщност на мен това ми е основният инструмент.“

По други сигнали срещу Ангелов министър Вълчев препоръчал на Гератлиев преди две седмици да сезира институции с разследващи функции. „Сигналите са за свързаност, за работа на консултанти и бенефициенти, за спуканите гуми и така нататък“, уточни Вълчев.

Съмнения около Ангелов е имало още преди година в хода на процедурата за оценяване на проектите по операциите за центровете за върхови постижения и центровете за компетентност.

Имало данни от два или три източника за изтичане на информация.

Според данните Ангел Ангелов бил свързан с консултант на име Иво Костов. Изпълнителният директор, освен, че уведомил министъра, е предприел мерки за отстраняване на служителя вътре в процесите, които касаят оперативната програма и конкретно тези операции. „Това може би е създавало и усещане в служителя, че той ще бъде освободен от януари месец. Знае, че веднаж годишно през януари месец се пишат оценките, при които при поставянето на най-ниска оценка се дава възможност за прекратяване на трудовото правоотношение“.