В Мексико гориха фигури на Тръмп

Мексиканските и централноамериканските мигранти, заедно с граждански организации, се срещнаха тази събота на няколко метра от граничната стена, която разделя САЩ и Мексико, в района на Плаяс де Тихуана, където протестираха срещу полицейското насилие с изгаряне на фигури на американския президент Доналд Тръмп и полицай, съобщава „Дойче Веле“.

Протестът се проведе, за да се помни, че на 23 октомври мексиканецът Давид Анхел Вилалобос, 30-годишен, почина, когато беше нападнат от изстрели на граничния патрул, след като се скараха на търговски площад в САЩ.

В знак на почит към мексиканския мигрант, както и към всички хора, които са загинали в опита си да потърсят така наречената „американска мечта“, гражданските организации се събраха, за да осигурят минута мълчание и след това да изгорят чучелата, направени по занаятчийски начин като фигурата на Тръмп и агент на граничен патрул.

„Достатъчно със злоупотребите срещу нашите сънародници и всички мигранти, които отиват в САЩ“, каза Серхио Тамай, президент на организацията „Анхелес Син Фронтера“. Тамай увери, че десетки мигранти са загинали от ръцете на агенти на граничния патрул и до момента не се разследва случай, за което той поиска бързо решение на случая Вилалобос.

Протестът се съсредоточи и върху молбата за убежище, отправена от хората от Централна Америка и Мексико до САЩ.

„Ние нямаме инфраструктура или сигурност“, каза Тамай, критикувайки метода мигрантите да бъдат депортирани и предавани на Мексиканската национална гвардия, например, с което се върши „мръсната работа на Тръмп“.

„Тръмп ни грабна за кампанията си и сега се подиграва, че е покорил Мексико, че са поставили 27 000 войници от Националната гвардия на границата. Ние също протестираме срещу Мексико, защото не искаме Националната гвардия да се посвети на задържането на мигранти“, каза лидерът.

От своя страна Хосе Мария Гарсия от приюта на Хувентуд 2000 коментира, че протестът в Плаяс де Тихуана има за цел да направи видими проблемите на расизма и дискриминацията в САЩ срещу латиноамериканците и особено хората без документи. „Това е проблем, който не е решен“, каза активистът и припомни настоящата имиграционна политика, „толкова сложна, наложена от Тръмп“.

„Тази демонстрация се дължи на лошата политика на Тръмп по отношение на имиграцията. Той премахна програми и не иска да помогне значително на общностите, които идват на работа поради голяма нужда“, добави Гарсия.

- реклама -