сн. БГНЕС

В Ливан вече пристига международна помощ

Международна помощ започна да пристига вчера в Ливан, след като две огромни експлозия във вторник вечерта взеха над 100 жертви и раниха няколко хиляди души. Експлозиите на практика разрушиха пристанището в столицата Бейрут и опустошиха цели квартали на града, поръсвайки стъклата на сградите в радиус от километри от мястото на взривовете.

сн. БГНЕС
Десетки хора остават в неизвестност според правителството, а спасителите продължават да работят с надежда да открият оцелели.

„Ситуацията е апокалиптична, Бейрут не познава такова нещо в историята си“, каза губернаторът на града Маруан Абуд, който във вторник избухна в сълзи пред камерите, виждайки разрушеното пристанище.

Кувейт съобщи вчера за пристигането в Ливан на негов самолет с медицинска помощ.

сн. БГНЕС

Руското министерство на извънредните ситуации обяви, че в Бейрут е кацнал първият от четири самолета. С него са пристигнали спасителни екипи, лекари и медицинско оборудване, предаде Асошиейтед прес. Ведомството посочи, че той е докарал също мобилна болница заедно с 50 спасители и медицински персонал. Другите три руски самолета ще доставят в рамките на часове оборудване за лаборатория за тестване за коронавирус и защитни средства, както и друга помощ.

Франция изпрати вчера три самолета с няколко тона медицински материали. С тях пътува също отряд на службите за гражданска защита.

сн. БГНЕС

Германия прати 50 специалисти от федералната агенция за оказване на помощ при бедствия. Те отпътуваха късно снощи от Франкфурт със обучени кучета и 15 тона оборудване за откриване на хора под рухнали сгради.

Италия изпраща пожарникари – специалисти, които правят оценка на химически опасности и повредени сгради, а Холандия – хуманитарни работници. Спасителни екипи са изпратени от Чехия, Гърция и Кипър, а Великобритания обеща помощ на стойност 5 милиона лири.

сн. БГНЕС

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси съобщи за разкриването на полева болница в ливанската столица, кралят на Йордания нареди в Ливан да бъде пратена военна полева болница, а емирът на Катар съобщи, че праща няколко болници.

Помощ предложиха САЩ, Турция и Израел, Иран и останалите страни от Персийския залив, Тунис и много други държави, а също ООН, Световната здравна организация, Червеният кръст и Червеният полумесец

- реклама -