В коя част на деня изгаряме най-много калории

Нови изследвания разкриха по кое време на деня изгаряме най-много калории.

Вътрешният часовник на нашето тяло, наричан още циркаден ритъм, диктува много неща в нашия ден. Той ни казва кога сме гладни, кога сме уморени или кога трябва да спим, но и много повече неща. Телесният часовник също така определя по кое време на деня изгаряме най-много калории, дори когато не правим нищо, сочи новото изследване, публикувано в „Current Biology“.

Изгаряме 10 процента повече калории в късния следобед и рано вечерта, отколкото сутрин.

Изследването установява важната роля на циркадните ритми в регулирането на метаболизма. Ето защо хората, които имат нередовен график на съня поради нощни смени или други фактори, са по-склонни да наддават на тегло.

За да оценят промените в метаболизма през деня, без да се засягат нивата на активност, хранителните навици и навиците на съня, изследователите са проучили седем участници в лаборатория, в която нямало прозорци, за един месец. Участниците нямали телефон или интернет и им били дадени графици кога могат да спят, да се будят и да ядат. Всяка вечер участниците си лягали четири часа по-късно от предната вечер, което прави вътрешния часовник на тялото неспособен да проследи техния ритъм. Всичко това е проектирано така, че човешкото тяло да не разчита на знаци от външния свят. Това позволява на изследователите да измерват скоростта на метаболизма по всяко време на деня.

Установено било, че участниците изгарят най-малко калории в покой късно вечерта или през нощта, когато изпитват спад в телесната температура. Потреблението на енергия е било най-високо около 12 часа по-късно, вечер или следобед, съобщава „Times Of India“.

- реклама -