Косово, граница, сръбски паспорти, контрол

В Косово вече не могат да влизат със сръбски паспорти

Дирекцията на граничната служба на косовската полиция е взела решение да не признава сръбските паспорти при влизането на граждани на територията на Косово.

Това предава МИА, цитирана от БГНЕС.

Забраната не се отнася до лица, които притежават лична карта и удостоверение за деца, придружено със снимка. Решението е взето без знанието на министъра на вътрешните работи на Косово и без обичайните процедури за информиране на гражданите.

Според полицията, решението е в съответствие с Брюкселския договор от 2011 година, който не забранява паспортът да бъде ползван като документ за придвижване.

Сърбия отговори на новото ограничение, което въведе Косово с обвинения.

Директорът на държавната служба за Косово и Метохия Марко Джурич нарече поведението на властите в Прищина „антиевропейски и нецивилизовано“.

Това съобщи сръбския сайт Блиц.

Сърбия определи новите разпоредби на Косово като заяждане.

Марко Джурич заяви: „Прищина търси начини да тормози гражданите без причина. Непрекъснато измислят нови причини да отнемат свободите на обикновените хора от всички националности, но особено сърби. Иначе за Косово и Метохия не трябва дори да се показват паспорти. Нито е имало нужда преди, нито сега има.“

Според сръбски медии, нововъведеното правило ще засегне най-вече хора от Сърбия, които пътуват през територията на Косово, за да отидат на почивка в Черна гора.

Свидетели казват, че няколко семейства, които не са имали лични карти, а от по-стария вид паспорти са били върнати от косовските граничари.

- реклама -