пенсии

В кои сектори наемат най-много пенсионери

Все повече българи продължават да работят и след пенсионирането си. А броят на хората в активна трудоспособна възраст намалява дори с още по-бързо темпо.

Сред факторите е по-добрата реализация на младите в чужбина, както и размерът на пенсиите, който не стига за покриване на всички разходи, разказва Нова телевизия.

Последните данни на Стопанската камара показват, че близо 300 хиляди са пенсионерите, които или са напуснали работа и след това са се върнали, или продължават да упражняват професията си – което е скок с около 30% спрямо 4 години по-рано.

И тенденцията продължава. Като секторите, в които има най-много трудово заети пенсионери, са преработвателната промишленост, образованието и здравеопазването.

Тенденцията българинът да работи след пенсионирането си става все по-отчетлива.

През 2018 г. пенсионерите с лична пенсия, които упражняват трудова дейност, са достигнали 295 500 души, като за периода 2014-2018 г. броят на работещите пенсионери се е увеличил с около 30 на сто.

Това са тенденциите, които естествено се налагат поради демографската криза, прерастваща в катастрофа, която още не сме осъзнали, коментира за БТА Светлана Дончева – ръководител на „Център за управление на проекти“ в Българската стопанска камара (БСК).

- реклама -