тумор операция
Pixabay

В Китай извършиха уникална за света операция

Първата в света операция на колянна става с използване на технология за триизмерно принтиране на костна тъкан бе извършена в град Чунцин в Югозападен Китай, предаде ТАСС. При създаването на новите тъкани за 84-годишния пациент е използван рядък метал – тантал.

Както увериха извършилите операцията лекари, операцията е успешна. Още в първия ден след хирургичната интервенция мъжът можел самостоятелно да извършва основни движения с „новото“ си коляно и се очаква след четири-пет дни да бъде изписан.

В Медицинския университет в провинция Анхуей се извършват над 400 операции за смяна на колянна става годишно. Но често заради следоперационни инфекции и други усложнения в обкръжаващата ставата костна тъкан се получават увреждания.

Създаването на индивидуални танталови импланти, които са проектирани с помощта на компютърния дизайн и играят роля на своеобразен буфер между изкуствената става и живите тъкани, позволило да се реши този проблем. Танталът обикновено се използва в стоматологията и за създаване на хирургични импланти, като на практика не се отхвърля от организма.

Източник: БТА

- реклама -