В Киев обискират офиса на РИА Новости, Кремъл с остра реакция

Служители на Службата за сигурност на Украйна (ССУ) извършват обиск в офиса на руската агенция „РИА Новости Украйна“, който се намира в центъра на Киев.

Кореспондентът на ТАСС в украинската столица предаде, че офисът на агенцията, който се намира на деветия етаж, е затворен. От ССУ потвърдили в разговор с репортера извършването на обиска. „Представителството днес няма да работи. Извършват се следствени действия“, казал служителят. То йне отговорил на въпроса какви са причините за задържането на главния редактор Кирил Вишински и има ли в офиса на агенцията служители на правителството. „Не коментираме това. Цялата информация ще бъде предоставена по-късно“, бил отговорът на човека от ССУ.

Провеждането на обиска и задържането на Вишински преди това беше потвърдено от говорителя на ССУ Елена Гитлянская.

Телефоните в офиса на „РИА Новости Украйна“ са блокирани.

Едновременно с действията си срещу руската агенция днес ССУ излезе с изявление, в което се говори за разкриването на „мрежа от медийни структури, които Москва използва за водене на хибридна война“, против Киев. „Сътрудниците на ССУ, съвместно с прокуратурата на автономния район Крим разкриха дейността на мрежа от медийни структури, намиращи се под контрола на Руската федерация. Правоохранителите установиха, че те се използват от страната-агресор в рамките на хибридната информационна война срещу Украйна“, написа Гитлянская в страницата си във Фейсбук.

Кремъл реагира остро на действията в Киев срещу РИА Новости

Русия ще предприеме ответни мерки на действията на Службата за сигурност на Украйна (ССУ) срещу руски медии, ще действа квалифицирано и уверено, защитавайки интересите на журналистите, заяви пред репортери говорителят на Владимир Путин Дмитрий Песков.

„Безусловно ще се приемат реципрочни действия [след задържането на служител на информационната агенция в Киев], но за се говори конкретно, първо трябва да се получи по-детайлна информация“, заяви Песков. „засега знаем само, че се предприемат силови действия срещу руски медии, мерки за ограничаване свободата на наши журналисти, с тях няма контакт, и това е достатъчно за твърдо осъждане [на действията на украинските правоохранителни органи]“, заключи представителят на Кремъл./

- реклама -