Ботев рождение Калофер

В Калофер бе отбелязана 171-ата годишнина от рождението на Христо Ботев – Снимки

С митинг поклонение и поднасяне на „Гирлянд на славата“ в Калофер бе отбелязана 171-ата годишнина от рождението на поета революционер Христо Ботев.

Поклонението започна с военен ритуал и поднасяне на цветя пред паметника на великия българин и на майка му Иванка в Национален музей „Христо Ботев“.

„171 години от рождението на революционера и гениален поет Христо Ботев отбелязва днес не само родният му Калофер, но и всички българи по света и цяла България. В нейно име той даде най-свидното, своя млад живот, едва на 28 години“. С тези думи започна тържественото си слово вицепрезидентът на България Илияна Йотова.

По думите й често трябва да препрочитаме написаното от гениалния български поет и да видим, че в думите му любовта към народа, към българщината трябва да е осъзнато четиво от всички нас и днес в България.

Във всеки един ден ние трябва да четем заветите му, които повеляват: няма място полуистината, полувярата, полусвободата и слепците с очи. Нямат място лъжеидеалите и лъжегероите. Трябва ни истината и смелостта да застанем пред проблемите, да ги решаваме в полза на народа, който ни е избрал“, отбеляза в словото си Йотова.

Преди 171 на Рождество в Калофер се роди един велик човек – Христо Ботев.

Изгря като звезда на небосклона и бързо изгоря. Но не изгоря напразно, каза кметът на Карлово Емил Кабаиванов. И продължи, защото в неговия бурен живот той успя да напише стихове, които никой след него на успя. Той успя да превърне поробените българи в юнаци, готови да жертват живота си за свободата на България. Той беше войвода и загина като такъв.

Ботев не само написа платформата на национално освободителното движение, но и я доказа със своята саможертва, посочи Кабаиванов. Според него Ботев е личността, която направи възможно духовното обединение на всички българи в Мизия, Тракия и Македония, в родината и извън нея. Направи възможно ние и днес в това бурно и сложно време да го търсим, да четем поезията и прозата му, за да се зареждаме с тази енергия, която ние е необходима за да оцелеем като народ, да се чувстваме горди, че сме българи.

На мемориалния комплекс „Христо Ботев“ в Калофер бе положен „Гирлянд на славата“.

В митинг-поклонението участваха още вицепремиерът Мариана Николова, народни представители, зам. областният управител на област Пловдив, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада, представители на местната и държавна власт, общественици и много граждани.

Източник: БТА

- реклама -