Йемен
Жените са насочили не много дружелюбно оръжия към макет на Белия дом

В Йемен жени протестираха с автомати срещу САЩ

В Йемен жени протестираха с автомати срещу САЩ, които подкрепят водената от Саудитска Арабия коалиция срещу бунтовниците в страната.

Участничките в демонстрацията се припознават като лоялни на шиитските бунтовници от „Ансар Аллах – по известни като хути, които превзеха столицата Сана преди около година и половина. Тогава Саудитска Арабия, която заедно с още девет страни – Обединените арабски емирства, Бахрейн, Катар, Кувейт, Йордания, Египет, Пакистан, Судан и Мароко започна въздушни удари в Йемен. Силите се подпомагат от САЩ.

Йемен
Тежко въоръжени жени на първа линия на протеста
Йемен
Момиченце сред забрадените жени, които протестират в столицата Сана

В протеста са участвали жени от всички възрасти, в това число и деца, става ясно от снимките. Повечето от тях позират с огромни оръжия в ръце.

Протестиращите йеменки настояват Арабската коалиция да прекрати 15-месечната си операция „Решаваща буря“ и да напусне страната им.

Хути воюват с йеменската армия, която е лоялна на президента в изгнание Хади, който бе принуден да напусне страната при настъплението на бунтовниците. Между страните бе подписано споразумение, което често се нарушава.

Йемен
Протестиращите искат да се сложи край на операция „Решаваща буря“

Преди няколко дни Обединените Арабски Емирства обявиха край на участието на своите военни в операциите в Йемен. Престолонаследникът и заместник-върховен главнокомандващ Мохамед бен Зайед ал Нахайян обяви в „Туитър“: „Войната в Йемен за нашите военни приключи“.

Йемен
Жените хути

Няма точен брой на загиналите цивилни по време на операцията „Решаваща буря“, но ООН и други хуманитарни организации периодично съобщават за загинали невинни, сред които жени и деца.

 

 

- реклама -