коронавирус
сн. БГНЕС

В Италия няма починал от коронавирус под 60 години

„Няма починал от коронавирус под 60-години на Ботуша. Според анализ на италианските здравни власти в страната няма починал, който да е по-млад от тази възраст. В 30% от случаите починалите са на възраст над 80 години„, обяви началникът на ВМА генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

Националният оперативен щаб за борба с коронавируса даде брифинг в Министерски съвет след международната видеоконферентна връзка с участието на редица премиери на стратни-членки от ЕС и Израел. В нея също така се включиха редица експерти. По време на разговора беше обменен опит в борбата с коронавируса, който вече е обхванал 107 държави по света.

Мутафчийски определи мерките взети по отношение на грипната епидемия като адекватни и подчерта, че няма идентичност между нея и коронавируса. „Ако при грип Б основната целева група са учениците, то застрашената група от коронавируса са възрастните хора“, каза проф. Мутафчийски.

Той ще предложи на здравното министерство възможно най-ефективните мерки в тази насока.

„По наше предложение обсъдихме какви са възможностите за нови лаборатории. Трябва да поканим всички университетски клиники в България, където има вирусологични лаборатории, да се организира обучение и да започне тестуването. Това ще даде възможност за обхващане на възможно по-голям потенциален поток от пациенти“, разясни Мутафчийски.

сн. БГНЕС

Повечето от държавите участвали във видеоконферентната връзка са привърженици на строгите мерки. „Израел е държава, която е предприела много адекватни мерки. Тя е и много застрашена във връзка с големия туристически поток. Страните отделят особен акцент, че на лечебните заведения не трябва да се прехвърля отговорността за карантинирането на потенциалните болни. Изтъкна се, че голям процент от заразените са леко болни и трябва да бъдат изработени механизми за лечението им в домашни условия“, заяви проф. Мутафчийски.

Той посочи, че мерките взети у нас във връзка с ограничаването на пътуванията са сходни с тези в другите страни.

Днес пристигат медицинските предпазни средства, договорени по време на посещението на премиера Бойко Борисов в Турция. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев. Той лично ще ги посрещне още на границата.

„Правителството продължава да работи много сериозно за осигуряване на необходимите количества от маски и други предпазни средства”, заяви Ананиев. „Още днес ще попълним значителна част от предпазните средства, които ни трябват”.

Продължават разговорите и с партньорите от ЕС за внос на още количества.

- реклама -