В Истанбул погребаха символично Кашоги

Стотици хора отдадоха почит на убития журналист Джамал Кашоги на символично погребение в Истанбул, където 59-годишният сътрудник на „Вашингтон пост“ беше убит миналия месец.

При липсата на тяло тълпата се събра пред празно място, традиционно запазено за ковчега, в джамията „Фатих“. Присъстваха и поддръжници от новосъздадената Асоциация на приятелите на Джамал Кашоги.

Кашоги, критик на саудитските власти, за последно беше видян жив на влизане в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври. Турските официални лица твърдят, че е бил удушен и че тялото му е разчленено.

„Решихме да проведем молитвите, тъй като сме убедени, че тялото му никога няма да бъде намерено“, заяви Фатих Оке, изпълнителен директор на Асоциацията на турско-арабските медии (АTAM), в която членуваше Кашоги.

Церемонията, която се проведе въпреки дъжда, „е послание, предадено на света, за да каже, че убийството няма да остане ненаказано и че ще бъде изпълнена справедливостта“, каза Ибрахим Пекдемир, жител на Истанбул.

Саудитските прокурори обявиха в четвъртък обвинения срещу 11 души и казаха, че общо 21 лица са задържани във връзка с убийството. Те обаче оправдаха мощния престолонаследник принц Мохамед бин Салман за участие в убийството.

Ясин Актай, близък приятел на Кашоги и съветник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, силно критикува саудитската версия на събитията.“Те искат да вярваме, че самите убийци са решили да убият Джамал Кашоги, ние не вярваме в тази история. Ще продължим да питаме кои са истинските изпълнители“, каза Актай след молитвата.

Турция настоява на тезата, че това е умишлено убийство.