В Истанбул борят разпространението на COVID-19 със специален код

За да бъдат допуснати до обществени места и държавни учреждения, от 15 март гражданите на Истанбул ще трябва да покажат своя код за проследяване на коронавируса Life Fits Into Home (HES).

Според изявление на кабинета на губернатора на Истанбул, съветът за обществено здраве е предприел стъпка в допълнение към предишни решения относно HES-кода, за да контролира по-добре разпространението на COVID-19 по време на периода на нормализиране, съобщи „Сабах“.

HES кодът, генериран от ръководен от Министерството на здравеопазването цифров проект, дава уникален номер на всеки гражданин. Той позволява да се провери дали лицето със съответния номера е било заразено или е изложено на риск от инфекция.

Съгласно новите мерки, за HES код ще бъдат проверявани всички граждани, които искат да влязат в държавни институции и организации и във всички държавни и частни училища и институции към Министерството на образованието. Промяната в училищата ще засегне всички, които възнамеряват да влязат в образователните институции, с изключение на учители, ученици и служители, които вече са проверени за оценка на риска от интегрирана система между министерствата на здравеопазването и на образованието.

Мярката ще засегне и всички пристигащи в Истанбул чужденци.

След 15 март пътуващите към културната и икономическа столица на Турция ще трябва да попълнят електронен формуляр за получаване на HES код.

Формулярът трябва да бъде попълнен до 72 часа преди влизане на територията на страната. На базата на подадената в него информация гражданите ще получат автоматично индивидуален HES-код. С негова помощ служителите на здравното министерство в Турция ще могат да се свържат с пристигналите, ако бъде установено, че са били в контакт с болни от COVID-19 по време на пътуването или пребиваването си в Турция.

От Министерството на здравеопазването предупреждават, че попълненият формуляр може да бъде проверен на границата и ако не е попълнен правилно или в него е въведена невярна информация, може да последват правни и административни действия, включително отказ лицето да бъде допуснато на територията на Турция.

Формулярът може да се изтегли от сайта https://register.health.gov.tr.

- реклама -