СЗО, бустерни дози, пандемия, коронавирус
сн. БГНЕС

В Испания обмислят на ваксинираните с „Янсен“ да се сложи бустерна доза от РНК ваксина

Испански имунолози предложиха на хора, имунизирани срещу Covid-19 с еднодозова ваксина „Янсен“, бустерната доза да бъде от от „Пфайзер“ или „Модерна“.

Предложението официално ще бъде обсъдено от Комисията по обществено здраве и трябва да се одобри на Междутериториалния съвет по здравеопазване между централното и регионалните правителства, но вече има принципно съгласие.

Първоначалният вариант е бил бустерната доза да бъде отново на „Янсен“, но след направени проучвания е установено, че РНК ваксината ще осигури по-добра защита на уязвимите хора. Когато съгласието е налице, на 1 милион и 900 000 души, на възраст между 40 и 79 години, на които в Испания е поставена еднодозовата „Янсен“ ваксина, ще бъде поставена втора РНК ваксина.

В началото на октомври Междутериториалният съвет по здравеопазване одобри поставянето на трета доза на хората над 70-годишна възраст и на високорисковите групи, които приемат имуносупресивни лекарства. Досега бустерна доза е поставена на 465 000 души. Напълно ваксинирано е 88.3 % от населението над 12-годишна възраст, като следващата поставена цел е 90 % от цялото население на страната да бъде с пълна имунизация.

Източник: БНР

- реклама -