В Индонезия откриха нередности в още два Боинга

Транспортното министерство на Индонезия съобщи, че са били открити „малки“ нередности в два други самолета Boeing 737-MAX 8, включително проблем с дисплея на индикатор за пилотската кабина. Според анализатор той може да бъде подобен на този, за който се съобщава в разбития Lion Air Jet.

Министерството инспектира 10 от новопоявилите се самолети, собственост на Lion и водещия превозвач Garuda. Властите анализират данните от възстановената черна кутия, което може да обясни защо полет JT 610 се срина в Явайско море, убивайки 189 души в понеделник.

Само някои детайли от информацията бяха съобщени, но министерството заяви, че е разгледало над половин дузина самолети досега и е открило, че един има проблем, свързан с дисплея на пилотската кабина, докато друг има проблем в системата за стабилизиране.

И двата самолета, притежавани от Lion, изискват нови компоненти, казаха от ведомството.

Авиационният анализатор Дуди Судибийо каза, че проблемът с дисплея на пилотската кабина може да включва грешка за скоростта и височината, за каквато беше съобщено при трагичния полет.

„Това може и да са незначителни въпроси, но те трябва да бъдат коригирани“, добави той.

„Самолет, който има дори и един проблем, не трябва да лети“, категоричен е той.

Инспекцията на самолетите е проведена, след като остро бяха повдигнати въпросите защо самолет, който е влязъл в експлоатация само преди няколко месеца, се разби в морето минути след излитане. Става дума за един от най-новите и най-модерни търговски пътнически самолети в света.

Инцидентът поднови загрижеността за лошата сигурност на индонезийските авиолинии, на чиито самолети до скоро с години беше забранено да влизат във въздушното пространство на Европейския съюз и САЩ.

През последните 2 и половина години има 40 фатални инцидента с индонезийски самолети.

- реклама -