Ухан

В Германия кацна самолет от Ухан, на борда е българка с двойно гражданство

Самолет на германските военновъздушни сили, който беше изпратен да евакуира над 100 човека от огнището на коронавируса – град Ухан, кацна на летището във Франкфурт.

Пътниците – 102 германци и 26 чуждестранни граждани, ще бъдат прегледани в специално оборудван кът на терминала на летището.

На борда на самолета има и една българка, която е с двойно гражданство.

По-рано днес външният министър Екатерина Захариева уведоми премиера, че тя е пожелала да замине за Германия. Заедно с другите немци, тя ще бъде откарана до военна казарма близо до Гермерсхайм, където ще бъдат затворени под карантина в продължение на две седмици.

Самолетът трябваше да спре да презареди в Хелзинки, след като беше върнат от летищните власти в Москва под претекст, че летището няма капацитет да приеме самолета.

Германският министър на здравеопазването Йенс Спан заяви, че пътниците, които са се качили на самолета, нямат симптоми на заболяване.

До момента в Германия са потвърдени 7 случая на заболели, всички те се намират в Бавария. Болните са шестима служители на автомобилния доставчик Webasto и дъщеря на един от служителите, което прави първия случай на предаване на вируса от човек на човек в страната. Всички тези хора „са в много добро здравословно състояние“, увери министърът.

Като рестриктивна мярка, обаче, децата на служители на Webasto няма да посещават детски градини и училища, а автосервизите, с които работи компанията, са затворени за неопределено време.

- реклама -