В ГЕРБ не изключват Борисов да е премиер

В ГЕРБ не изключват Борисов да е премиер. Възможно е да се отцепят депутати, правителство на малцинството не е добър вариант.

Независимо от твърдението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че той няма да е премиер, в партията му смятат, че не е изключен вариантът той да поеме ръководството на държавата.

Пред “Труд news” политически лица коментираха, че ако бъде гарантирано стабилно мнозинство, нямало проблем Борисов да стане премиер. Вчера и бившият държавен глава Росен Плевнелиев каза, че е възможен вариант за правителство на малцинството, оглавено от Борисов. За разлика от него обаче от ГЕРБ не смятат, че правителство на малцинството е добър вариант, тъй като търсенето на тематична подкрепа в този пъстър парламент би било доста трудна задача.

ГЕРБ и ДПС общо имат 115 депутати, а за парламентарно мнозинство са им необходими още шест. От ИТН по време на предизборната кампания бяха обявили, че биха подкрепили експертно правителство. След изборите от партията на Слави Трифонов категорично отказват коментари по темата бъдещ кабинет.

Според политолози, обикалящи телевизиите шансът за правителство бил в ръцете на малките партии. В 50-ото НС те са три – БСП, ИТН и “Възраждане”. Не е изключено от т. нар. “изборно чудо” на подполк. Николай Марков още в първите дни на парламента да се отцепят депутати, смятат наблюдатели на политическите процеси и припомнят, че едно от основните лица на “Величие”- Виктория Василева вече е сменила не малко партии.

- реклама -