В Гърция – само срещу отрицателен тест от днес

От днес хората, искащи да влязат в Гърция, ще могат да го правят само при представяне на отрицателен антигенен тест или PCR. Правилото важи дори и за ваксинираните и се въвежда поради утежняване на епидемиологичната ситуация, съобщи ДПА.

Това ще се отнася за всички пасажери на възраст над 5 години, които идват в Гърция от 6 ч. днес, без значение дали са имунизирани или не.

Негативният PCR тест би трябвало да е направен в рамките на 72 часа от влизане в страната. Бързият тест – не повече от 24 часа преди идването. Изискването засега ще важи от днес до 24 януари, съобщи БТА.

Продължава да е в действие и условието пътуващите в Гърция да се записват в държавен уеб страница преди началото на пътуването.

През последните дни южната ни съседка отбеляза рекордни стойности на новозаразените. В неделя те бяха 18 592, а в събота новите случаи бяха 37 676. Вчера са направени 230 237 проби, от които 8,07 % са се оказали позитивни. През последното денонощие са умряли още 66 души.

Новината идва само ден, след като южната ни съседка е намали драстично и срока на сертификатите за преболедували. Валидността им беше скъсена от 6 месеца на 3.

- реклама -