Гърция стачка транспорт Гърция, туризъм, КОВИД-19, коронавирус

В Гърция родителите, които не позволяват децата им да бъдат тествани, ще подлежат на наказателно преследване

В Гърция родителите, които не са съгласни със здравните протоколи и не позволяват децата им да бъдат тествани, ще подлежат на наказателно преследване, съобщава електронното издание на гръцкия в. „Елефтерос типос“.

Учебната година в Гърция стартира през септември с въвеждане на задължителни протоколи, чиято цел е ограничаване на разпространението на пандемията от КОВИД-19.

Всички ученици, педагогически и непедагогически персонал, които не са ваксинирани, трябва да си правят домашни тестове два пъти в седмицата. Резултатите се въвеждат в специална платформа, която издава на учениците карта. С нея децата могат да посещават училищата.

В началото на въвеждането на новите изисквания за присъствена форма на обучение имаше родители, които оказаха децата им да бъдат тествани и да носят маски. Бяха порведени протести пред някои училища и бяха внесени жалби срещу учители и директори.

Според официалните данни случаите на родители, които продължават да отказват да пуснат децата си на училище, са изолирани. Между 10 и 40 са подобни случаи например в областите Централна Македония, Епир, Тесалия и остров Крит. Общи данни за цялостната картина по отношение на спиране на децата от учебен процес в цялата страна на този етап няма, посочва „Елефтерос типос“.

От министерството на образованието готвят законодателна инициатива, която да окаже натиск над тези родители. Съществуваща разпоредба предвижда намеса на прокуратурата в случай на дълго отсъствие на деца от училище. В подобна ситуация училището първо се свързва с родителите. Ако не получи отговор, информира дирекцията по образование. Следва информиране на прокуратурата и социалните служби. Прокуратурата трябва да разследва сигнала като в някои случаи може да се стигне до отнемане на родителските права.

В съществуващата процедура обаче не се предвижда наказателно преследване за родителите, които спират децата си от училище. От министерството на образованието планират в съдействие с правосъдното министерство да запълнят този пропуск, в резултат на което родителите ще подлежат на наказателно преследване, посочва изданието.

Източник: БТА

- реклама -