турски офицери, трафик български автомобил

В Гърция е разкрита незаконна схема за изтичане на средства извън страната

Гръцката полиция е задържала 24 души, заподозрени за участие в схема на незаконен паричен трансфер от Гърция в чужбина в противоречие с установения режим за контрол на движението на капитали. Полицията в сътрудничество с Генералния секретариат на публичните разходи и на Централната банка на Гърция разследва дейността на люксембургска компания, заподозряна в организирането на незаконната схема. „Само в района на столицата иззехме 164 мобилни терминали за плащане и задържахме 24 сътрудници на организацията, която ги е използвала“, заяви ръководителят на гръцката икономическа полиция Манолис Плумис, цитиран от Атинската информационна агенция.

Сметки в банки в България

Според следователите сложната схема за пране на пари е свързана с компания, регистрирана в Люксембург, която разпространява тези платежни терминали. Тя от своя страна има сметки в банки в България, където постъпват паричните преводи от терминалите, заобикаляйки гръцките платежните системи. Получени по този начин пари се изпират в кредитни институции в Малта.

1195 мобилни терминали

Продадени са общо 1195 мобилни терминали. Сред купувачите са повече от 970 гръцки фирми, които включват туристически офиси, барове, ресторанти, компании за коли под наем. Полицията вече има списък на всички купувачи на незаконните устройства.

- реклама -