В Гърция доставят хапчета за ковид по домовете

В Гърция от следващата седмица ще бъдат раздави антивирусни таблетки за Covid-19 на високорискови граждани над 18-годишна възраст.

Това ще става чрез доставка по домовете. А информацията бе оповестена от  заместник-министърът на здравеопазването Мина Гага, като отбеляза, че те няма да се дават на бременни жени.

Таблетките с Молнупиравир ще се прилагат на пациенти с положителен бърз или PCR тест, съобщи „Катимерини“.

Зам.-министърът обясни, че лекуващият лекар ще подава заявление и комисията за прилагане на лекарството ще отговаря в рамките на 24 часа.

След това Националната организация за предоставяне на здравни грижи (EOPYY) ще изпрати есемес до лекаря и пациента. Пациентите трябва да дадат съгласието си за лекарството на специална платформа.

Вана Папаевангелу, експерт по инфекциозни болести в комисията, която съветва правителството относно политиката по отношение на коронавирусите, заяви, че фактът, че много хора са си останали вкъщи по време на лошото време, ще доведе до спад на случаите в близко бъдеще, като отбеляза, че в момента има 150 000 активни случая.

Среднодневният брой на новите инфекции през последните 7 дни е 18 000, добави тя.

В момента в националната здравна система на страната са заети 57% от редовните болнични легла, а 75% от леглата са заети в интензивните отделения.

Приетите в болница пациенти са намалели с 12%, а 8 от 10 пациенти вече са заразени с варианта Омикрон, каза Папаевангелу.

- реклама -