Ислямска държава ИД пандемия COVID-19

В Гърция арестуваха джихадист от ИД, в Турция – 32-ма заподозрени в тероризъм

В Гърция бе арестуван джихадист, който имал активна роля в терористичната Ислямска държава, бил е един от екзекуторите и обучавал терористи от Ислямска държава. Джихадистът и малолетният му син пристигнали през юни на гръцкия остров Кос, представяйки се за бежанци, търсещи убежище, съобщават гръцките медии.

Гръцката служба за борба с тероризма идентифицирала джихадиста и установила, че не е бежанец, след което бил арестуван и с решение на прокурор изпратен в затвора.

Той признал пред полицаите, че отначало бил член на бойците от Ан Нусра, разклонение на Ал Каида, а след това преминал в редиците на ИД. Признал също, че е участвал в голяма част от битките в Рама и Москул. От остров Кос джихадистът е прехвърлен в Атина, където му е определена мярката арест.

В Турция задържаха 20 души, заподозреви за връзка с ДАЕШ

Екипи на отдела за борба с тероризма на полицията в Анкара са задържали при операция двайсет чуждестранни граждани, заподозрени за връзки с терористичната групировка ДАЕШ /арабски акроним на „Ислямска държава“, съобщава в.“Миллиет“.

Същевременно при операция в окръг Самсун /Северна Турция/ силите на реда са задържали 12 иракски граждани, за които се смята, че са членове на „Ислямска държава“.

При операциите, извършени едновременно в жилищата на заподозрените в градовете Илкадъм, Джаник и Атакум, са конфискувани дигитални материали.
- реклама -