В Европа: България на второ място по скок на цените на имотите

България е на второ място по скок на цените на имотите в цяла Европа. Това стана ясно от интервю на икономиста Георги Ангелов пред NOVA.

Пред нас е само Полша, където поскъпването е с 13%. По този параметър скокът на пазара у нас е 10,1%. Класацията продължава с Хърватия – 9,5%, Литва – 8,3%, Испания – 4,3%. Най-малък скокът в цените е бил в Нидерландия – 0,1 на сто.

„Сега сме на най-ниските лихви в историята, което означава, че

оттук-нататък те само ще растат.

Това е много коварно, защото сметката, която си правим, може да излезе крива”, предупреди икономистът в коментар за бума при отпускането на ипотечни кредити.

Наблюденията на пазара за недвижими имоти обаче са други. „През последните месеци виждаме, че банките са затегнали контрола при отпускането на кредити”, подчерта от своя страна Добромир Ганев.

По думите на Ганев сделките с кредитиране в София са около 50%, а в страната този процент е между 30 и 35 на сто. В провинцията голяма част от хората купуват имоти със спестявания, обясни експертът.

Цените на имотите вървят нагоре, къде е най-скъпо?

През март и статистиката на НСИ отчете, че цените на жилищата в България продължават да растат. Според данните на Националния институт, през четвъртото тримесечие на 2023 г. стойностите са скочили. Най-сериозно е поскъпването в Стара Загора (+8.2%). В Бургас увеличението е с 6.3%, а в морската столица Варна – с 1.7%. Спад на цените на жилищата е регистриран в Пловдив. В града под тепетата цените на имотите са се понижили с 0,5%.

 

- реклама -