сн. БГНЕС

В Египет откриха древни мумии със златни езици

Египетско-доминиканска археологическа мисия, работеща близо до Александрия, е открила мумии от преди около 2000 години, носещи амулети със златни езици, съобщиха египетските власти пред АФП.

„Мисията е открила 16 гробници, изсечени в скалата в храма на Тапозирис Магна, западно от Александрия в северен Египет“, се казва в изявление на министерството на антиките и се добавя, че техниката на погребението е широко разпространена през гръцкия и римския период.

сн. БГНЕС

Гробниците съдържат няколко мумии, които са „зле запазени“, но носят „амулети със златни листа във формата на език“.

Амулетите са били поставени в устата на мъртвите, „за да се гарантира, че могат да говорят в отвъдното“.

сн. БГНЕС

Две от мумиите представляват особен интерес за изследователите, каза в изявление ръководителката на мисията Катлийн Мартинес.

Едната има „бинтове и части от картон – слоеве от залепен, замазан и боядисан ленен плат, който обгръща мумията – украсен с позлата с образа на Озирис“, египетския бог на смъртта и подземния свят.

Втората е с „корона, украсена с рога и кобра, както и огърлица с висулка във формата на глава на сокол“, представляваща бог Хор, син на Изида и Озирис.

Екипът е открил и женска погребална маска, златна диадема и осем изваяни мраморни маски, според Халед Абу ал-Хамд, ръководител на Александрийските антики.

сн. БГНЕС
сн. БГНЕС

Мисията работи на запад от Александрия в продължение на няколко години, търсейки гробницата на легендарната Птолемеева царица Клеопатра – въпреки че сред археологическите кръгове остават съмнения относно вероятността тя да бъде намерена в района.

Династията на Птолемеите е от гръцки произход и управлява Египет между 323 и 30 г. пр. н. е. Това е последната фараонска династия преди Египет да попадне под римска власт, а Клеопатра е последният му суверен.

- реклама -