донорство операция трансплантации донорска карта кампания Национална програма

В донорска карта ще изразяваме желанието си да дарим органи

Въвеждане на т.нар. донорска карта, в която всеки ще може да отбележи съгласието си за евентуално донорство.

Това е една от идеите в програмата за донорство, която е почти готова, обяви министър Кирил Ананиев в колуарите на парламента.

Картата ще може да се закупи от публични места, но няма да е правно обвързваща, т.е.няма да има задължителен характер.

Ще има по-скоро морална тежест и ще дава информация за волята на притежателя ѝ, обясни Ананиев.

„Един от инструментите, който използваме в тази кампания, е една карта, която прилича на личната карта, която да може да се вземе от големите супермаркети, от бензиностанции, по-големите обществени заведения, в която човек ще може да запише съгласието си за донорство. Той си я носи с останалите документи, което ще удостовери предварително, че този човек е съгласен да стане донор„, обясни идеята министър Ананиев.

По-малко от два месеца срок му даде парламентът, за да изготви анализ за текущото състояние, проблемите и перспективи на трансплантационната дейност у нас.

До 1 април той трябва да представи пред депутатите анализа, както и Национална програма за промоция на донорството, решиха единодушно народните представители след разисквания, инициирани от БСП.

Едва 42 трансплантации са направени у нас през 2018 г.

Една от основните причини за малкия брой трансплантации била липсата информация у близките на пациентите в мозъчна смърт, които предоставят съгласието за донорство. В периода 2010-2018 г. в 20% от донорските ситуации роднините отказвали.

Предвижда се създаване на връзки между по-малките лечебни заведения и по-големите, където потенциалните донори да се прехвърлят за допълнителни изследвания и окончателно поставяне на диагноза “мозъчна смърт”.

Обмисля се и възстановяване на разходите на малките болници по поддържане и лечение на пациента до прехвърлянето му в голям център.

В края на месеца ще стартира и медийна кампания в подкрепа на донорството.

Ананиев припомни, че основната цел на МЗ е до началото на 2021 г. у нас да може да се правят белодробни трансплантации.

- реклама -