ТЕЦ, Димитровград, въздух, протест

В Димитровград протестираха срещу мръсния въздух и местния ТЕЦ

Жители на Димитровград протестираха заради замърсяването на въздуха в града. Те твърдят, че завишените количества серен диоксид са от ТЕЦ „Марица 3“:

Шествието на демонстрантите тръгна от спортната зала в Димитровград и стигна до портала на ТЕЦ „Марица-3“. Там беше поискана среща с ръководството на централата, но такава не се осъществи. Демонстрантите заплашиха, че ако не се вземат мерки, ще блокират пътища.

Снощи ТЕЦ-ът е спрял работа заради планиран ремонт, съобщи юрисконсултът на централата Юлиян Семерджиев и отрече предприятието да са основен замърсител на въздуха:

Организаторите на днешния протест от сдружението „Дишай, Димитровград“ съобщиха по-рано, че през изтеклата седмица стойностите на серен диоксид от ТЕЦ „Марица 3“ са били три пъти над допустимите.

Ето какво казаха пред БНР протестиращи:

„Протестът е мирен и целите са само едни – по-чист въздух на Димитровград“;

„Изразяваме нашата гражданска позиция. Искаме чист и качествен въздух“.

Кметът на града Иво Димов подкрепи демонстрантите и обяви, че общината няма законови правомощия за намеса в работата на ТЕЦ „Марица 3“:

„Нито можем да влезем на проверка, нито можем да затворим съответното предприятие, нито можем да направим нещо, така че отговорността е върху нас, налагат се глоби. Знаете, Столична община беше осъдена скоро. Доколкото разбрах и Пловдивска община е осъдена“.

От снощи ТЕЦ „Марица 3“ временно спря работа.

Юристът на предприятието Юлиан Семерджиев каза, че производството е прекъснато заради планов ремонт:

„Възможно е да има принос от нашите емисии към общия фон, но сме категорични, че не сме основният замърсител и, за да бъде безспорно установено, това трябва да го установи контролният орган“.

Източник: БНР

- реклама -