В деня за размисъл президентът се включи в почистване на морското дъно край Света Анастасия

В деня за размисъл президентът се включи в почистване на морското дъно край Света Анастасия.

 Инициативата е организирана от сдружение „Приятели на морето“.

Една от целите е не само опазването на околната среда, но и привличането на повече подводни туристи.

„Трябва да се грижим за нашата красива природа, много съм благодарен на хората сдружение „Приятели на морето“ за поканата и затова,

че мога лично да се включа в почистван на морското дъно“,

разкри мотивите си да участва в тази инициатива президентът.

„Опазването на българската природа е наша обща отговорност. Заедно можем да изчистим дори морското дъно.

За мен беше удоволствие заедно с водолазния екип от сдружение „Приятели на морето“ да се гмурнем и да направим по-чист района на Черно море около остров Света Анастасия“, написа по-късно в профила си във Фейсбук“ Радев по повод на днешното му безпрецедентно за роден държавен глава гмуркане.

 

Президентът първо разгледа подводния параклис, в който има олтар и двуметрова статуя на Света Анастасия. След това заедно с бургаските водолази почисти и морското  дъно от боклуци.

„Параклисът е уникален по природа и първи за българксото Черноморие. Това е частна инициатива, която е подкрепена от Община Бургас“, обясни Кирил Кьофторов, член на клуб „Приятели на морето – Бургас“.

„Опазването на прекрасната българска природа е наша обща отговорност и аз съм изключително благодарен на водолазите от Сдружение „Приятели на морето“,

които ме поканиха заедно да почистим морското дъно около остров „Света Анастасия“,

и аз мисля, че заедно можем наистина да направим много неща, включително да почистим от боклуците“, каза президентът, който взе участие в гмуркането с водолазните екипи.

 

До мястото, където се намира параклиса, който е 15 метра дълбочина, Радев пристигна с общинския катамаран „Бургос“.

 

Радев сподели, че за първи път се гмурка с водолазно оборудване в района, но като съпруг на бургазлийка често се е гмуркал само със шнорхел край Бургас. 

 

„Остров Света Анастасия се превръща в едно прекрасно място и привлича все повече туристи. Радвам се, че има и млади хора сред водолазите,

така че да опознават от всички страни нашето прекрасно Черноморие.

Имаме прекрасни условия за подводен туризъм, за подводна архиелогия, надявам се това да бъде още един клон на нашия туризъм, който се предлага“, заяви Румен Радев.

 

По-късно Радев получи сертификат за островитянин, връчен му от губернатора на остров Света Анастасия Павлин Димитров. Това е първото посещение на президент на острова край Бургас от новата история.

Този уикенд е  посветен на чистотата на Черно море. Водолази от бургаското сдружение „Приятели на морето“ се събират за пореден път, за да почистят от отпадъци акваторията около остров Света Анастасия.

Предстои и освещаване на едноименния параклис, който беше потопен през ноември миналата година, отново от сдружението.

 

Именно подводната атракция и гмуркането са и причината, която е предизвикала интереса на президента. И той също се гмурка в акваторията на острова.

 

За специалния гост е предвиден и обяд в заведението на острова.  Домакините са приготвили Радев да  опита прочутата рибена чорба, миди  с ориз и тарама хайвер.

 

Президентът е придружен от съпругата му Десислава Радева, която слезе на острова да го разгледа, докато съпругът й се радва на морските красоти.

 

- реклама -