сн. БГНЕС

В Деня на Земята: Байдън обяви планове за намаляване на емисиите парникови газове

Американският президент Джо Байдън, преди предстоящата среща на върха по климата от 22 до 23 април, възнамерява да обяви планове за намаляване на емисиите на парникови газове в атмосферата на САЩ почти наполовина до 2030 г.

Това съобщи в. „Ню Йорк Таймс”, позовавайки се на източници в администрацията на американския президент.

Както пояснява изданието, според задълженията си по Парижкото споразумение за климата, Съединените щати трябва да намалят нивото на емисиите на парникови газове с 28% в сравнение с обема, регистриран през 2005 г. Сега Байдън ще обяви, че САЩ възнамеряват да търсят 50% намаление на този показател. Плановете на САЩ, надява се Белият дом, ще подтикнат другите страни да поемат нови ангажименти за опазване на климата на предстоящата среща на върха.

Съединените щати се върнаха към Парижкото споразумение с влизането на Байдън в Белия дом. В същото време Джон Кери, назначен от него на поста специален пратеник за климата, вече отбеляза, че Вашингтон очаква от други страни, включително Китай и Русия, нови стъпки за борба с глобалното затопляне.

Съединените щати ще проведат международна среща на върха за борба с изменението на климата на 22-23 април, на нея са поканени 40 световни лидери.

В понеделник пресслужбата на Кремъл обяви, че руският президент Владимир Путин ще присъства.

- реклама -