В деня на вота миньорите готвят национален протест

В деня на вота миньорите готвят национален протест. Все още не е ясно ще се съберат ли достатъчно подписи за ефективна стачка.

За четвъртък, 12 октомври, в деня, в който в парламента започват дебатите по искания вот на недоверие на правителството, миньори и енергетици от въглищните мини и централи готвят национален протест.

Протестиращите вече 11-ти ден

миньори не са съгласни с подписаното от техните представители с правителството споразумение със седем точки предната седмица, които след това бяха одобрени и от парламента. Сега настояват управляващите да изтеглят от Брюксел внесените териториални планове за трансформацията на въглищните райони и наново да водят

преговори за бъдещето на мините.

Решението за национален протест е било взето в неделя на импровизирано събрание на блокадата на магистрала „Тракия“ край Стара Загора, съобщи БНР. Тогава бе решено и да се премине към ефективни стачни действия.

Предвижда се в София и в различни места в цялата страна в четвъртък хората, които подкрепят исканията на миньорите и

енергетиците да се включват в протеста.

Единадесети ден продължава блокадата на магистрала „Тракия“ при 208-ия километър при детелината в посока Стара Загора и в покоса Хасково, на Прохода на Републката и подбалканския път при Гурково. Протестиращите миньори от „Мини Марица Изток“ оредяват, затова и призивът им е да бъдат подкрепени от всеки, който смята исканията им за справедливи.

Все още не е ясно дали ще се премине

към ефективни стачни действия в „Мини Марица Изток“. За да започне ефективна стачка, желание трябва да заявят повече от 50% от работниците и служителите, уточни Янчо Петров, председател на КНСБ в рудник „Трояново Север“. Това означава да се съберат подписите на над 3400 от миньорите. Същото трябва да се направи и за работещите в ТЕЦ-овете. След това може да бъде обявена дата за стачката.

Дотогава блокадите остават, казват миньорските синдикати.

Вотът на недоверието към правителството на Николай Денков трябва да се гласува в петък. Той бе внесен от „Възраждане“ и подкрепен от ИТН и БСП. Поводът е „цялостната политика на кабинета в сектор енергетика и унищожаването на българската въглищна индустрия“.

- реклама -