суши сушито

В деня на сушито: Няколко любопитни факта за любимите рулца

Днес отбелязваме Международния ден на сушито.

Традиционната японска храна е сред най-популярните в света. Сушито винаги се класира в Топ 5 на най-поръчваните храни.

Ястието се приготвя от варен подправен ориз, на ролки или топки, обикновено гарниран с риба или други морски продукти. Често хората бъркат, като асоциират сушито с рибата, но в действителност суши се прави и с плодове и зеленчуци, без да съдържа риба.

На японски суши, написано на канджи, означава ориз и не засяга рибата или гарнитурите. Парчетата сурова риба се наричат сашими и въпреки че звучи близко, няма почти нищо общо със сушито.

Съществуват стотици видове суши, но няколко основни вида са най-популярни.

Сушито, което се сервира на шайби увити с пресовани сушени водорасли се нарича маки-суши. Плънка в джоб от пържено тофу се нарича инари-суши. Купичка със суши ориз с насипани отгоре морски продукти се нарича чираши-суши. Овалните топки ориз с морски продукти отгоре се наричат нигири-суши.

Суши за пръв път се споменава в китайски речник от II век.

Предполага се, че това ястие се е появило някъде в Китай и Югоизточна Азия и едва през VII-VIII век е било пренесено в Япония. В началото сушито не е било ястие, а вид технология, с която консервират риба – до около година, без да се разваля. В целия процес важна роля е играел оризът.

Прясно уловената и изчистена риба била поставяна в каци и сандъци между пластове сол и ориз, след което била притискана с тежък камък и покривана с капак или кърпа.Така тя ферментирала и след няколко месеца била готова за ядене.
В буквален превод „суши“ означава „кисело“, „прокиснало“.

По време на ферментацията оризът отделя млечна киселина, която подобрява вкуса на рибата и активира аминокиселините в нея.

Първоначално японците изхвърляли ориза, но започнали да харесват вкуса му и да го ядат.

Съвременната версия, известна на света като сеши, е създадена от японския готвач Ханая Йохи (1799 – 1858 г.). Съвременното японско суши няма почти нищо общо с традиционното ястие с ферментирал ориз. Първоначално, след като ферментиралата риба била извадена от ориза, само месото се консумирало, а оризът се изхвърлял.

Днес има над 61 000 суши ресторанта по света.

За приготвянето на суши с рибата фугу, една от смъртоносните риби в света, готвачите трябва да преминат много строго обучение, което включва и яденето на тази риба, след което биват сертифицирани за работа с нея.

Когато консумирате различни видове суши, първо започнете с по-светлите на цвят към по-тъмните, съветват експерти.

- реклама -