В Чехия – извънредно положение, жертвите се увеличават

Най-малко петима души са загинали и стотици са ранени от необичайното торнадо, опустошило югоизточната част на Чехия, съобщиха спасителните служби и полицията, предаде Асошиейтед прес. В страната е обявено извънредно положение.

Смерчът удари по време на гръмотевични бури в четвъртък вечерта цялата страна и нанесе големи разрушения в седем града и села. Някои сгради бяха превърнати в развалини; имаше изкоренени дървета и преобърнати автомобили. Стихията бе съпроводена от градушка, като някои късчета лед бяха с размера на топка за тенис.

Около 40 000 домакинства останаха без електричество.

В района на бедствието са изпратени допълнително 360 полицаи и войници.

В спасителните работи се включиха екипи от съседните Австрия и Словакия. Районът се облита с дронове и хеликоптери, а следови кучета издирват хора, останали под развалините.

По данни на полицията загиналите са петима, но местните власти предполагат, че броят им ще се окаже по-голям. „Това е огромна трагедия“, каза премиерът на Чехия Андрей Бабиш, който по време на торнадото беше в Брюксел за срещата на върха на ЕС.

Президентът на България Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до държавния глава на Чешката република. Министър-председателят Стефан Янев изпрати съболезнователен адрес до премиера на Чехия Андрей Бабиш, а министърът на външните работи Светлан Стоев изпрати съболезнователна телеграма до чешкия си колега Якуб Кулханек.

Няма данни за пострадали български граждани в Чехия, но част от тях са станали неволни свидетели на природната стихия.

- реклама -