сн. БГНЕС

В Бургас забраниха масовите мероприятия, в петък решават за нов локдаун

Масови мероприятия, концерти и представления, ще бъдат преустановени в Бургаско, стана ясно след заседанието на местния оперативен щаб за борба с коронавируса. Спортните състезания също ще бъдат отложени, но само тези, които не включват международно участие, съобщи директорът на здравната инспекция в Бургас д-р Георги Паздеров.

На заседание на областния щаб в петък ще се разглежда искането на РЗИ за затварянето на детските градини, заведенията, търговските центрове и фитнес залите в областта. До тогава, в сила остават сега действащите мерки, като се отменят всички културни и спортни събития без тези с международно участие.

Следи се и ситуацията в болниците. Разпоредено е обособяването на допълнителни легла за лечение на пациенти с КОВДИ от 20 март.

Към днешна дата броят на заболелите в област Бургас е 724 на 100 000 за последните 14 дни.

Заетостта на леглата за лечение на Covid19 е 90%. Към настоящия момент има 50 свободни терапевтични легла и 8 интензивни от общо 516 разкрити. Със заповед на директора на РЗИ Бургас броят на леглата ще бъде увеличен на 551. Във всяко едно от болничните заведения, лекуващи болни от ковид, броят на леглата ще бъде увеличен с минимум 30% от общия леглови фонд. Броят на хоспитализираните към последното денонощие е 447.

Според здравните експерти процентът на хората с изграден вече имунитет на база на брой преболедували, безсимптомни и ваксинирани е около 20 %.

Ваксинацията в областта продължава спрямо националния план за ваксиниране, а именно първа фаза (медицински лица и медицински персонал), втора (учители и персонал от образователната система), трета (лица, практикуващи публични професии). Преустановено е поставянето на АstraZeneca. В област Бургас има пристигнали количества от Pfizer, очаква се Moderna. Направена е организация, общините да помагат с автомобили за транспортиране на пациенти до триажните центрове, както и такива изписани от болнични заведения. Благодарение на нея натоварването върху екипите на Спешната медицинска помощ е намаляло.

По информация на РУО – Бургас броят на карантинираните паралелки е 19 паралелки. Броят на положителните лица е 72, а 1309 на контактните. Карантинираните лица от детските градини в областта са 40. Учениците от 1-5 клас, които се обучават онлайн са 279 ученици. От ОД на МВР информират, че се наблюдават 5035 лица под карантина. Регистрирани са 2 случая на неспазване на карантината, същите ще бъдат докладвани на прокуратурата. Масирани проверки се извършват и в почивните дни. Текат засилени проверки по заведенията. Регистрирани са пропуски в отстоянието на масите и броя на посетителите. В рамките на една седмица органите на реда са съставили 25 акта, 38 е броят на протоколите за полицейско разпореждане. Акцент на проверките в заведенията е работата след 22 часа.

От Областния щаб ще настояват за по-голямо количество ваксини.

- реклама -