сн. БНР

В Бургас спасиха дете, живяло с монета в хранопровода месец и половина

Лекари от УНГ-отделението на УМБАЛ Бургас спасиха дете, живяло месец и половина с 20 стотинки, заседнали между гърлото и хранопровода. Въпреки това, то се е хранило и пиело вода, играело, не кашляло и с нищо не подсказвало, че има чуждо тяло на толкова опасно място. До момента, в който няколко пъти вдига много висока температура без никакви други симптоми и лекарите започват да търсят причината.

2-годишната Мелиса много обича да играе с монети и за да я укротят, родителите й често изсипват паничка със стотинки, които да подрежда. Същото се случва и на 5 юни. Внезапно детето започва да кашля и да се дави и майката се притеснява, че е глътнала монета, макар да не го е видяла. „После детето се успокои, не кашляше вече, но отидохме в болницата. Направиха снимка на корема, но нищо не се видя“, разказва бащата Ахмед Чолев. Прегледът на гърлото също не показва чуждо тяло. Затова решават, че тя или е излязла по естествен път, или изобщо не е погълната. Родителите се успокояват и няколко седмици всичко е наред – Мелиса ходи на ясла, яде, пие, весела е, играе.

Допреди десетина дни, когато внезапно започва да вдига необяснимо висока температура. При снимката на белия дроб монетата лъсва точно на входа на хранопровода – в края на гърлото. Лаборантката се учудва – да не би детето да е било с медальон, който не е свален преди рентгена? Тогава майката се сеща за играта с монети и се изяснява, че това е глътнатата стотинка – заклещена дълбоко навътре в гърлото, в самото начало на хранопровода.

Монетата е извадена в УНГ отделението на УМБАЛ Бургас от доц. д-р Даниел Петков и д-р Ивайло Илиев. „Предполагаме, че когато майката се опитала да извади монетата от гърлото, я е избутала навътре. Учудващо е как толкова дълго време детето се е хранило въпреки нея. Чуждото тяло е предизвикало хронично възпаление на хранопровода, оттам и необяснимата температура. При подобни случаи има голям риск от перфорация и сериозни усложнения, които могат да доведат дори до летален изход“, посочват лекарите.

Източник: БНР

- реклама -