сн. БГНЕС

В Бургас решиха: В супермаркетите влизат до 20 човека, в малките магазини – до 5

Общинският противоепидемичен щаб в Бургас получи много сигнали и констатира струпвания в големите хранителни магазини на хора, които желаят да се запасят с продукти. Това създава висока степен на риск от заразяване с коронавирус. Затова съвместни екипи на РЗИ, Полицията и Община Бургас започват проверки по магазините, които трябва да организират работата си така, че да не допускат твърде много хора едновременно на своя територия.

За големите вериги, тип „Метро“ и „Кауфланд“, препоръчителната бройка е до 50 души. За средните, тип „Лидл“ и „Била“ –  до 20 души. За малките квартални магазинчета – до 5.

Ако се установи струпване на хора търговските обекти ще бъдат глобявани или затваряни. Управата на магазините трябва да реши как дистанция да се спазва и на касите.

„Призовавам за дисциплина, отговорност и съпричастност“, заяви кметът Николов.

Продължават проверките по бургаските автогари на пристигащите от други краища на страната автобуси.

Има първи случай на нарушена препоръка да не се пътува болен. Установена е жена с висока температура и кашлица, пристигнала от София в Бургас. В автобуса са били общо четирима души. Превозното средство е дезинфектирано. Останалите пътници са инструктирани да се включат в доброволна карантина. Жената е прегледана от инфекционист, не е дала симптоматика за коронавирус и е пусната за домашно лечение с препоръка за карантина.

Възложено е на общинското предприятие „Дезинфекционна станция“ да обобщи какви наличности от предпазни маски и дезинфектанти има в града, включително сред частните фирми, които произвеждат такива материали. Информацията ще бъде официално оповестена, за да знаят бургазлии къде да ги търсят.

Италианци решили да избягат от блокираната си страна и си наели квартира в Бургас.

ОДвама италианци направили резервацията през сайт. За тях службите научилит след сигнал от съседи. В момента италианците са под карантина и наблюдение.

„Това не означава, че са болни, но ние трябва да имаме информация кой откъде идва. Затова благодаря на всички, които ни помагат със своите сигнали“, добави кметът.

Под карантина на територията на Бургаска област са общо 140 души.

Следи се ежедневно те да не я нарушават. Сформирана е и група от общински служители-доброволци, които заедно с полицията проверяват дали хората под карантина я спазват, а също така им доставят до вратата всичко необходимо – хранителни продукти, медикаменти и др.

„Не се притеснявайте! Звънете на обявените от нас телефонни номера, информирайте се. Все още има шанс да се опазим, не е дошъл краят на света!“, обобщи кметът.

- реклама -