В Бургас: петима задържани при акция срещу купуване на вот

Петима души са задържани в полицейска акция срещу купуване на вот в Бургас на предстоящите избори 2 в 1. Тя е под кодовото име „Респект“, като от полицията не изключват да има и още арести. Операцията е започнала в понеделник сутринта с три ареста в квартал „Горно Езерово“. По-късно са задържани още двама души в квартал „Победа“. Освен обиск на частни домове, се извършва проверка и на търговски обекти за списъци с имена и оставени лични карти. Под прицела на полицията са криминално проявени лица.

„Информацията за задържаните лица касае сегашните парламентарни избори. Нямаме информация да имат връзка с предишни“, подчерта старши комисар Емил Павлов.

Според прокурор Мария Маркова и старши комисар Павлов в хода на разследването предстоят да бъдат установени повече детайли.

Към момента още не е ясно за коя политическа сила са били купувани гласове.

Експерт за цената вота: 50 лева вече са малко

Цената на вота се вдига, 50 лева вече са малко, обяви в неделя Стоил Цицелков. Той е член на Обществения съвет на ЦИК и представител на Обединение за честни избори.

Той смята, че контролираният вот е най-големият проблем по време на избори, а с купуване на гласове се занимават предимно хора от криминалния контингент.

Експертът по сигурност Тихомир Безлов заяви, че т.нар. рискови секции продължават да бъдат такива. Той също смята, че корпоративният вот е сериозен проблем.

- реклама -