Мей, Брекзит Ирландия, граница, Корбин

В британския парламент е насрочено гласуване, което може да промени радикално хода на Брекзит

В британския парламент е насрочено гласуване, което може да промени радикално хода на Брекзит, а датата за излизане от ЕС да бъде отложена с няколко месеца.

Пътят за тази парламентарна процедура беше проправен след като на 15 януари парламентът с голямо мнозинство отхвърли текста на споразумението за напускане на Съюза.

Премиерът Тереза Мей даде на депутатите възможността да представят свои предложения по въпроса, въз основа на които кабинетът да определи по-нататъшния ход на процеса по Брекзит. През последните 2 седмици са били внесени 14 поправки, които да изключат възможността от твърд Брекзит.

Според една от поправките, депутатите ще могат да отложат Брекзит, като продължат действието на член 50 от Лисабонския договор, който установява правилата и сроковете за напускане на ЕС. Това изменение има подкрепата на Лейбъристите, но среща неодобрението на правителството, което смята, че забавянето не е в полза на гражданите.

Другата поправка ще позволи на Камарата на общините да може да гласува поотделно по различни аспекти на Брекзит, което в крайна сметка ще отвори пътя за втори референдум. Кабинетът на министър-председателя категорично се противопоставя на провеждането на второ допитване с мотива, че 17,4 милиона британци вече са изразили мнението си. Тереза Мей не приема тази поправка защото ще изгуби контрол върху процеса на определяне на хода на Брекзит.

- реклама -