В Белозем отстрелват щъркели

„В последните седмици на територията на село Белозем, община Раковски, се наблюдава смущаваща тенденция. Вече трети щъркел доказано е умъртвен по жесток начин – отстреляни с пушка“. Сигналът е подаден от граждани в социалните мрежи.

„Притежателите на оръжия на територията на селото трябва да се замислят и да престанат с порочната практика, която са захванали. Още по-смущаващото е, че единият щъркел е намерен в двора на училището“, пишат още хората и се надяват чрез видеонаблюдението в селото извършителите да бъдат разкрити.

Откритите ранени щъркели в Белозем са били транспортирани до Спасителния център на Зелени Балкани в Стара Загора, съобщи за Радио „Фокус“- Пловдив кметът на селото Виолета Петрова. Тя каза, че случаите са два и те са инцидентни. За тях е докладвано на органите на реда и са в процес на изясняване.

Потърсихме за информация и Градимир Градев от „Зелени балкани“, който съобщи, че за голямо съжаление двата щъркела са вече мъртви. Единият е бил докаран мъртъв от Белозем, а другият е починал в последствие. В телата и на двете птици са открити съчми. Не е ясно точно какво е оръжието, с което са били отстреляни, но това ще се доказва с експертизи.

От „Зелени Балкани“ се надяват това да не е тенденция. В конкретните случаи те са действали в пълен синхрон с местната администрация и общинската власт.
„Подобни случаи се доказват трудно“, каза още Градев, на база предишен опит.

В селото живеят 40 двойки щъркели. През 2005 година Белозем е обявено за европейското селище на белия щъркел, като всяка година там се празнува Денят на белия щъркел.

- реклама -