В България: Осем опита за самоубийство на ден, всеки десети – успешен

Българите посягат на живота си най-често заради конфликти в семейството

Всеки ден в България се правят най-малко осем опита за самоубийство. Всеки десети от тях е успешен. Това сочи статистиката на Националния център по обществено здраве и анализи.

Всеки втори опит за самоубийство в България е свързан с конфликти в семейството, сочат данните за 2015 г. на НЦОЗА. Причината при 43% от хората, опитали да сложат край на живота си, са проблемите в най-близкото им обкръжение. Сред конфликтите най-чести са тези между съпрузите и с родителите.

Мотиви за самоубийства

 

 

 

Втората по честота причина за самоубийствените опити са психичните разстройства (12% от регистрираните случаи), следвани от несподелена любов (8%) и тежко телесно страдание (7%). Финансовите проблеми са на шесто място (4%). Заради загуба на работа на живота си посягат 1–2% от всички, опитали да се самоубият.

Всеки десети опит за самоубийство завършва със смърт. През 2015 г. тази смъртност е 9 човека на 100 000 души население. Мъжете умират 3 пъти по-често, отколкото жените, въпреки че жените правят повече опити.

Най-висока е смъртността в Североизточния регион на България – 12 умирания на 100 000 население. Най-ниска е в Северозападния регион – 6 умирания на 100 000 население.

Най-често опитват да се самоубият безработните, следвани от пенсионерите и работещите. В България всеки ден се извършват най-малко 8 опита. Смъртността от самоубийства представлява 0,6% от общата смъртност миналата година.

Самоубийства

 

- реклама -